9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:35

Ρεκόρ υποψηφίων και κομμάτων στις εκλογές του 2021

Εκλογές των ρεκόρ θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων βουλευτών, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό κομμάτων και κινημάτων που έλαβαν ποτέ μέρος σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο.

Αυτό βέβαια θα ξεκαθαρίσει οριστικά κατά την ημέρα την επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα είναι η Τετάρτη 12 Μαΐου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ωστόσο, εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ διεκδίκησης τους βουλευτικού αξιώματος.

Για σκοπούς σύγκρισης, το 2016 οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν συνολικά 494, σε σύνολο 12 κομματικών σχηματισμών και αποτέλεσε και τότε νέο ρεκόρ. Η προηγούμενη φορά που είχε καταγραφεί ρεκόρ υποψηφίων ήταν στις βουλευτικές του 2006 με 487 υποψηφιότητες βουλευτών. Σύμφωνα επίσης με το μητρώο εκλογικών κομμάτων, είναι εγγεγραμμένα σήμερα 18 κόμματα. Τις προηγούμενες μέρες υποβλήθηκε αίτηση στον Έφορο κομμάτων και για ένα ακόμα κόμμα, το οποίο αφορά την Αμμόχωστο και την πρωτοβουλία ορισμένων κατοίκων, με αφορμή και τις τουρκικές ενέργειες στην κατεχόμενη πόλη. Εκκρεμεί επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας και η αίτηση ενός ακόμα κόμματος.

Σύνολο δηλαδή 20 κόμματα. Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα στην εκλογική διαδικασία και με πλήρες ψηφοδέλτιο. Σίγουρα όμως, τα περισσότερα εξ αυτών θα συμμετάσχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν εγγραφεί ήδη τρία νέα κόμματα. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο ενεγράφη το κίνημα «Αφύπνιση», ενώ τον περασμένο Ιανουάριο το «Ενωμένο Ρεπουπλικανικό Κόμμα». Πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα την εβδομάδα που μας πέρασε ενεγράφη το κόμμα «Ανεξάρτητοι – Συμμαχία Ανατροπής».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και υπό τα σημερινά δεδομένα, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 500. Συγκεκριμένα, έχουμε τα εφτά από τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα (η Συμμαχία Πολιτών μετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ) να κατέρχονται με πλήρη ψηφοδέλτια 56 βουλευτών. Με πλήρες ψηφοδέλτιο κατέρχεται και η Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν και το Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών (Κ.Ε.Κ.Κ) σε κοινό συνδυασμό με τους Ανεξάρτητους της Άννας Θεολόγου. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ήδη εννέα ψηφοδέλτια με 56 υποψηφίους βουλευτές. Σύνολο 504 υποψηφιότητες. Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των υποψηφίων που δεν γνωρίζουμε ακόμα, είτε αυτοί θα κατέλθουν μέσω κάποιου κόμματος, είτε ως ανεξάρτητοι, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα εισρεύσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του κράτους, αφού για την υποβολή υποψηφιότητας για τις βουλευτικές εκλογές, καταβάλλεται παράβολο 500 ευρώ για τον κάθε υποψήφιο. Δηλαδή κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για εκλογή στο αξίωμα του Μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, ο οποίος συμπλήρωσε το 21ο έτος της ηλικίας του, δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχει στερηθεί της εκλογιμότητας κατόπιν απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος, και δεν πάσχει από διανοητική νόσο που να τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτής.

Όσον αφορά τον ρυθμό εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός, αν και το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μία αυξημένη ροή.Με βάση τα στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Εκλογών, οι ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά, δηλαδή που συμπληρώνουν το 18 έτος της ηλικίας τους μέχρι την 30ή Μαΐου ημέρα διεξαγωγής των εκλογών ανέρχονται σε 3.114 άτομα. Όσον αφορά συνολικά το τρέχον τρίμηνο έχουν εγγραφεί από 4 Ιανουαρίου μέχρι και χθες 2.758 άτομα ενώ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου τελευταία ημερομηνία εγγραφής του προηγούμενου τριμήνου, 2.314 άτομα.

Κάλπες εξωτερικού

Δυσαρέσκεια επικρατεί μεταξύ Κύπριων εκλογέων του εξωτερικού, λόγω του γεγονότος πως στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα μπορέσουν να στηθούν εκλογικά κέντρα σε χώρες του εξωτερικού, πέραν της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών διευκρίνησε ότι το ζήτημα είναι νομοθετικής κυρίως φύσεως, καθώς σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, όπου είναι αναγκαία η ύπαρξη τουλάχιστον 30 συνολικά εκλογέων, για το στήσιμο κάλπης σε πόλη του εξωτερικού, εντούτοις στις Βουλευτικές Εκλογές χρειάζεται η παρουσία 30 εκλογέων σε κάθε περιφέρεια, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στη λειτουργία εκλογικών κέντρων σε χώρες του εξωτερικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!