13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 10:06

Σε εφαρμογή στις 4 Δεκεμβρίου το «Ενοίκιο έναντι δόσης» – Οι δικαιούχοι και το βασικό σενάριο

Στις 4 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης», το οποίο στοχεύει να προστατέψει ευάλωτους μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες από το να χάσουν την κατοικία τους. Πρόκειται για το τέταρτο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης δανειοληπτών με εξασφάλιση κύρια κατοικία μετά το ΕΣΤΙΑ, το ΟΙΚΙΑ και το σχέδιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Με το νέο αυτό σχέδιο, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα μετατρέπονται σε ενοικιαστές, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης και το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο πέντε ετών σε προνομιακή τιμή. Το σχέδιο θα είναι ανοικτό για υποβολή αίτησης συμμετοχής για περίοδο εννέα μηνών.

Σε ομιλία του, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τόνισε πως το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αλλά και συμπληρώνει και όποιο κενό από τα υφιστάμενα σχέδια που λειτουργούν.

«Ο βασικός και αντικειμενικός σκοπός του Σχεδίου είναι η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με πλήρη διακανονισμό του δανείου τους, το οποίο εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία τους», είπε, απευθύνοντας κάλεσμα στις ευάλωτες ομάδες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, «η οποία κρίνουμε ότι αποτελεί μια διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Δεκεμβρίου, αφού εκκρεμεί η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή και η συζήτησή τους προγραμματίζεται την ερχόμενη Δευτέρα για να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως είπε, τα νομοσχέδια αυτά θα παρέχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής της κύριας κατοικίας έναντι του χρέους χωρίς φορολογική επιβάρυνση είτε του νοικοκυριού είτε του ιδρύματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παντελή είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα €200 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,9% του ΑΕΠ.

Ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του σχεδίου, είπε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο για τις ομάδες των ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο συγκριτικά με άλλα παρόμοια σχέδια στην ΕΕ είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους δανειολήπτες».

Ολοκληρώνεται το πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ

Σε ερώτηση αν σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ολοκληρώνεται πλέον το θέμα του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το πακέτο μέτρων «είναι μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση και απευθύνεται προς όλους και σε ευάλωτες ομάδες και σε κάποιους που χαρακτηρίζονται και ως στρατηγικοί κακοπληρωτές».

«Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια γενική, ισορροπημένη λύση για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το θέμα των ΜΕΔ, που βρίσκονται στην πραγματική οικονομία και δεν την αφήνουν να λειτουργήσει αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Θα φανούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Όλοι απηύθυναν κάλεσμα στους επιλέξιμους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το σχέδιο.

Ο Σταύρος Ιακώβου, Διευθυντής Λειτουργικών και Διοικητικών Εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο οποίος παρουσίασε τις γενικές πρόνοιες του σχεδίου, είπε ότι το σημαντικό είναι οι δανειολήπτες να μην θυματοποιήσουν τους εαυτούς τους, διότι αν επιλέξουν να παραμείνουν εκτός του σχεδίου σίγουρα η όποια λύση τους προσφερθεί στη συνέχεια δεν θα είναι ευνοϊκότερη του σχεδίου αυτού.

Ερωτηθείς αν με αυτό το σχέδιο θα διαφανούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως το πακέτο ολόκληρο, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να καταδείξει και αυτή την κατηγορία δανειοληπτών».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παντελή υπενθύμισε ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είχε δυνητικούς δικαιούχους 13.000, ενώ όπως όλοι ξέρουμε ήταν πολύ πιο πενιχρό το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί. «Άρα θεωρητικά όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές για να μην ενδιαφερθούν να επωφεληθούν από το σχέδιο», συμπλήρωσε

2.500 δικαιούχοι, ένας στους τρεις το βασικό σενάριο

Αν και οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 2.500, ο Λάμπρος Παπαδόπουλος είπε ότι εκτιμάται πως η συμμετοχή του ενός τρίτου των επιλέξιμων, κρίνοντας στη βάση του ποσοστού επιτυχίας των προηγούμενων σχεδίων. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στο σενάριο που υπάρχει συμμετοχή από όλους τους δυνητικούς δικαιούχους.

Με βάση τους όρους, το σχέδιο αφορά μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις με εξασφάλιση κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €250.000, φυσικά πρόσωπα λήπτες συγκεκριμένων επιδομάτων, δανειολήπτες με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, οι οποίοι κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι για ένταξη στα σχέδια ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ, αλλά και πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή στα Σχέδια Εστία και Οικία έχει τερματιστεί.

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτήσει τις κατοικίες από τα συμμετέχοντα ιδρύματα στο 65% της αγοραίας αξίας και τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα διαγράφουν το υπόλοιπο του δανείου που απομένει μετά την αφαίρεση της τιμής του ακινήτου. Εξαλείφονται επίσης οι επιβαρύνσεις επί της κύριας κατοικίας, νοουμένου ανέρχονται μέχρι 10% της αξίας της κατοικίας.

Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών σε «ιδιαίτερα ελκυστική τιμή», η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως μεταβολές στις τιμές των ακινήτων, έξοδα και πληρωμές ενοικίων. Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναφοράς η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει ήδη συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού, την ΚΕΔΙΠΕΣ ΕΕΔ Λτδ, η οποία θα τηρεί ξεχωριστά λογιστικά αρχεία περιλαμβανομένου και μητρώου παγίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

“Άστεγα” τα όνειρα των Ευρωπαίων – Βαθαίνει η στεγαστική κρίση

Μεταξύ 2010 και 2022, τα ενοίκια σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 19% και οι τιμές των κατοικιών κατά 50%, σύμφωνα με τη ΜΚΟ κοινωνικής στέγασης...

Ο Κύπριος που μπήκε στο Γκίνες με το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο, μήκους 318 μέτρων

Μια θέση στο Guinness World Records κατάφερε να κερδίσει ο Άγγελος Ιωάννου για το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο. Έχει μήκος 318 μέτρα και έχει...

Η UNRWA υπό «διάλυση» προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο...

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!