19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:39

Πετρίδης: Θα συνεχιστούν οι μειώσεις σε φόρους και ηλεκτρισμό

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανανεώσει τη μείωση της φορολογίας στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε παρέμβασή του στην μεσημβρινή εκπομπή του Αντένα, ο Υπουργός ανέφερε ότι το κράτος μέχρι στιγμής έχει λάβει αρκετά μέτρα που δεν πήραν άλλες χώρες πέραν των €3,5 δισ. μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είμαστε από τις μόνες χώρες της ΕΕ που έχουμε μειώσει το ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% στο 10% με περισσότερη στόχευση στους ευάλωτους», τόνισε.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα διαρκέσει αυτή η μείωση, απάντησε ότι στόχος είναι να ανανεωθεί αυτή η μείωση παρά το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως τόνισε, οι κατευθυντήριες γραμμές λένε ότι πρέπε να είναι σε μικρές περιόδους αυτές οι εκπτώσεις εάν γίνονται και να γίνονται στοχευμένα.

Η ανανέωση, διευκρίνισε ο υπουργός θα αφορά τόσο τη μείωση ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό όσο και στα καύσιμα.

Πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση όπως πάνε τα πράγματα αλλά και η πολιτική της ίδιας της ΕΕ δεν προϊδεάζει κάποια μείωση των τιμών τονίζοντας ότι τόσο η πράσινη μετάβαση και η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει πιέσεις των τιμών προς τα πάνω. Δεν θα είναι εύκολα τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

«Εμείς το κάναμε και αστόχευτα όπως και τη μείωση των φόρων των καυσίμων καθώς πιστεύουμε ότι πλήττεται όλη η μεσαία τάξη με ανυπολόγιστες συνέπειες που θα φανούν στο μέλλον στην οικονομία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι άλλες χώρες έχουν διατηρήσει τις φορολογίες ψηλά με αποτέλεσμα να έχουν πιο ψηλές στα καύσιμα και μέσω των επιπλέον εσόδων που έχουν πάρει έχουν εν μέρει στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες. «Εμείς κάναμε και τα δύο. Είμαστε μία από τις δύο χώρες τα ΕΕ που διατηρούμε το θεσμό της ΑΤΑ που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας ενώ έχουμε στηρίξει με €25 κ. €26 εκ. τον τομέα της γεωργίας».

Παραδέχθηκε ότι «έχουμε πανευρωπαϊκά μπει σε μια μεγάλη πληθωριστική περίοδο», εκφράζοντας τη διαφωνία του με αυτούς που λένε ότι είναι πρόσκαιρο αυτό το φαινόμενο.

«Πλέον ο πληθωρισμός αποκτά δομικά χαρακτηριστικά και θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό και λόγω του πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και λόγω της πράσινης ανάπτυξης. Καμία χώρα δεν μπορεί να σκοτώσει τον πληθωρισμό εν τη γενέσει του, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι με τα αποθέματα που έχουμε να απαμβλύνουμε κάπως τις επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες», σημείωσε.

Όσον αφορά τα επιτόκια, ανέφερε ότι διανύουμε περίοδο χαμηλών επιτοκίων και από ότι φαίνεται πρόσθεσε, λόγω των πληθωριστικών τάσεων, μπαίνουμε σε μια περίοδο που αναμένεται να αυξηθούν από τις νομισματικές αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!