17.9 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 | 3:20

“Καυγάς” συντεχνιών-ΚΕΒΕ για κατώτατο μισθό και ΑΤΑ

“Καυγάς” για τον κατώτατο μισθό και την ΑΤΑ ξέσπασε μεταξύ συντεχνιών και ΚΕΒΕ. Η πρόταση του ΚΕΒΕ να μην τεθεί το θέμα του κατώτατου μισθού και της αύξησης του τιμάριθμου για το 2022, ήτοι μη καταβολή της ΑΤΑ για φέτος, γιατί θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό συγκέντρωσε τα πυρά του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο εκτιμά πως λόγω ακριβώς της κατάστασης που διαμορφώνεται, τώρα είναι η ώρα για την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού.

Αίτημα που δεν αποκλείεται να δυσκολέψει και την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί περίοδος χάριτος για εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, όταν αυτός αποφασιστεί στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Υπενθυμίζουμε πως λίγο πριν το Πάσχα η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ζήτησε τις τελικές απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων για το θέμα προκειμένου το ζήτημα να κλείσει εντός Μαΐου σε νέα συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Η προχθεσινή θέση του ΚΕΒΕ, πάντως, περί αναστολής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αλλά και προηγούμενες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου καθώς και της ΟΕΒ προκειμένου το ύψος του να μην είναι απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις αποδεικνύει πως η εν λόγω μεταρρύθμιση δεν είναι εύκολη.

Για την ώρα, αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η θέση του ΚΕΒΕ για πάγωμα του όλου εγχειρήματος. Στη θέση αυτή αντέδρασε έντονα προχθές η ΣΕΚ με τις ΠΕΟ και ΔΕΟΚ να παίρνουν χθες τη σκυτάλη και να χαρακτηρίζουν επίσης απαράδεκτη τη θέση του ΚΕΒΕ.

ΠΕΟ

Η ΠΕΟ με χθεσινή της ανακοίνωση σημειώνει πως η επιστολή του ΚΕΒΕ στον ΠτΔ στην οποία μεταξύ άλλων υποβάλλει την εισήγηση για μη εισαγωγή του κατώτατου μισθού και μη καταβολή της ΑΤΑ για το 2022, «επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την πολιτική τους για φτηνή, χωρίς δικαιώματα και προστασία εργασία», υποστηρίζοντας περαιτέρω πως «οι εργοδοτικές οργανώσεις στοχεύουν να φορτώσουν τον λογαριασμό και αυτής της κρίσης στους ώμους των αδυνάτων». Σύμφωνα με την ΠΕΟ από το 2011, με τις διαδοχικές κρίσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, «τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 41% ενώ τα εισοδήματα της εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 6%». Όπως υποστηρίζει περαιτέρω η συντεχνία, ενόψει των πιο πάνω και του καθημερινού ράλι των τιμών «τώρα είναι που πρέπει να παρθούν μέτρα που να στηρίζουν τους μισθούς και να καταπολεμούν τη φτηνή εργασία» και ως εκ τούτου τώρα είναι που πρέπει να εισαχθεί κατώτατος μισθός «ο οποίος να ανταποκρίνεται στο κόστος διαβίωσης και τις ανάγκες των εργαζομένων». Τώρα επίσης κατά την ΠΕΟ, πρέπει να αποκατασταθεί η ΑΤΑ, με πλήρη απόδοση του τιμαριθμικού επιδόματος και κάλυψη με ΑΤΑ όλων των εργαζομένων.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση της ΔΕΟΚ αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι προτάσεις για αναστολή εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ είναι απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται και για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα. Η ΔΕΟΚ σημειώνει με τη σειρά της πως τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου αποδόμηση και απορρύθμιση των εργατικών κεκτημένων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΟΚ σημειώνει πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει στους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν την κρίση του πληθωρισμού ως όχημα για αναστολή ή και ακύρωση του εθνικού κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ. «Αντίθετα, όπως υποδεικνύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να εφαρμοστεί αξιοπρεπής κατώτατος μισθός», αναφέρει η ΔΕΟΚ σημειώνοντας πως επίσης τώρα που  ο πληθωρισμός αφαιμάσσει τα εισοδήματα «είναι η ώρα να τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ».

ΣΕΚ

Την ανάγκη για τη συνέχιση και εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας σωματείων ημικρατικών οργανισμών (ΟΗΟ)-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία μετά από συνεδρία του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, αναφερόμενος και στην ανησυχία των μελών του, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η οικονομία.  Όσον αφορά αντιδράσεις για το θέμα του κατώτατου εθνικού μισθού, είπε ότι δεν είναι αποδεκτό ότι οι περιστάσεις των καιρών θα πρέπει να διαιωνίσουν αναξιοπρεπή εργασία. Στις δηλώσεις του ο κ. Ηλία, είπε ότι το γενικό συμβούλιο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τις πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες δέχεται η οικονομία και την ακρίβεια η οποία πλήττει σε μεγάλο βαθμό του μισθούς, κατά τρόπο που να μειώνεται συνταρακτικά η αγοραστική αξία των νοικοκυριών.

Ιδιαίτερη ευαισθησία, πρόσθεσε, υπάρχει για τους χαμηλόμισθους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είπε ότι καταδείχθηκε και η λογική και η περιφρούρηση, μέσα από την οικονομική κρίση, της συνέχισης και εφαρμογής της ΑΤΑ. «Είναι ένας μηχανισμός που σε τέτοιες περιόδους αναδεικνύεται ο ρόλος του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΑΤΑ επαναφέρει την αγοραστική αξία των μισθών κατά τρόπο συντεταγμένο, διαφυλάττοντας μεταξύ άλλων και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η ΣΕΚ, είπε, έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις για τερματισμό της ΑΤΑ και του κοινωνικού διαλόγου, «είναι εκτός συζήτησης». «Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες τοποθετήσεις από εργοδοτικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Ηλία. Σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις για το 2022, ο κ. Ηλία, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις από πλευράς ΕΕ, είπε ότι θα είναι γύρω στο 5% στην περίπτωση της Κύπρου. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια μεγάλη επίδραση αφού μειώνεται η αξία των μισθών», είπε.

Είπε ότι όλοι πρέπει να δουν πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ακρίβειας, αναφερόμενος και στην εισήγηση της ΣΕΚ για μία σύσκεψη του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου το όλο ζήτημα της ακρίβειας να προσεγγιστεί συνολικά, κατά τρόπο που να αποτελεί πλέον ένα εθνικό θέμα. «Φαίνεται πως θα κρατήσει σε βάθος χρόνου ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές πιέσεις, οπότε χρειάζεται συντεταγμένη αντίδραση, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό αφού μέσα από την ΕΕ και τις τοποθετήσεις, μπορούμε να διαμορφώσουμε και εκεί αντιπληθωριστικές πολιτικές», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Live: Η ομιλία Μητσοτάκη στο κογκρέσο των ΗΠΑ

Στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή τόσο των μελών της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλάει αυτήν την στιγμή ο...

Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό δημοσιονομικού ελλείματος ζήτησε η Κύπρος

Τη θέση της Κύπρου για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία δημοσιονομικού ελλείμματος εξέφρασε στο πλαίσιο της συνάντησης της διοικούσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού...

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Νήσου – 6 πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της (φώτο)

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική περιοχή Νήσου. Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Αντρέα Κεττή, για την κατάσβεση...

Φινλανδία: Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το φινλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη 17 Μαΐου υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ με πλειοψηφία άνω του 95%, επιτρέποντας την κατάθεση της επίσημης υποψηφιότητας της...

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Να μη ξεχαστεί η ανοιχτή πληγή της εισβολής και της διχοτόμησης της Κύπρου

Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά  την ομιλία του στην Ολομέλεια του Αμερικανικού...

Η Άγκυρα «παρακολουθεί» την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στενά παρακολουθεί η Άγκυρα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν μεταδόθηκε ζωντανά από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ανταποκριτές τους να αναφέρουν ότι «η Ελλάδα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW