30.9 C
Nicosia
Πέμπτη 27 Ιούνιος 2024 | 23:13

Ουκρανία: Πόλεμος κόντρα και στη χρεοκοπία

Ο πόλεμος για την Ουκρανία βρίσκεται σαφώς σε μια νέα φάση. Με τη σύγκρουση να είναι ήδη στάσιμη, οι θέσεις παραμένουν άκαμπτες και η μάχη για τη σλαβική χώρα έχει γίνει αγώνας φθοράς. Υπό αυτή την έννοια, παρά το γεγονός ότι τα στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται, η προσοχή του Κιέβου έχει επικεντρωθεί σε ένα μέτωπο που, δεδομένης της φύσης αυτού του νέου σταδίου, μπορεί να είναι αποφασιστικό: το χρέος. Αν και η χώρα έχει μια υποχρέωση που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική (79%) του ΑΕΠ, η αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία έχει αρχίσει.

Η Ουκρανία έλαβε την πρώτη απόρριψη στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η ιδέα ήταν να αναβληθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις με διεθνείς πιστωτές που λήγουν στις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Εάν δεν είναι σε θέση να τα πληρώσει, η Ουκρανία θα έχει δυσκολίες να χρηματοδοτηθεί στην αγορά, με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό όταν αντιμετωπίζει έναν πόλεμο φθοράς. Αυτός ο αριθμός προέρχεται ήδη από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με αυτούς τους επενδυτές με τη ρωσική εισβολή στη χώρα το 2022, οι οποίοι συμφώνησαν να αναβάλουν την είσπραξη. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και τα νεύρα κυριεύουν τους πάντες.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει για δύο εβδομάδες. Η χώρα υπό την ηγεσία του Ζελένσκι πρέπει να ομαλοποιήσει την κατάστασή της για να αποκτήσει πρόσβαση στη διεθνή αγορά χρέους ενώ παράλληλα θα εκπληρώσει τους στόχους του ΔΝΤ να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις της με τον διεθνή οργανισμό. O υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σεργκεϊ Μαρτσένκο, υπέθεσε ότι παρά το «όχι», θα επιτευχθεί συμβιβασμός. Το πρόβλημα προέρχεται από το ότι οι επενδυτές δεν είναι ανοιχτοί στην επιλογή της αναβολής του χρέους.

Κάτοχοι του ουκρανικού χρέους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν δέχονταν άλλη αναβολή. «Όταν συμφωνήσαμε στο μορατόριουμ το 2022, υπήρχε η δυνατότητα πληρωμής, αλλά προφανώς και μια εθνική ανάγκη διατήρησης των πόρων», είπε ένας κάτοχος ομολόγων. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, δεν έχει νόημα να το αφήσουμε για το μέλλον».

Η ιδέα ήταν να αναβληθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις με διεθνείς πιστωτές

Ποια η αιτία

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτός είναι ο λόγος που μια ομάδα ξένων κατόχων με επικεφαλής την BlackRock και την Pimco «πιέζουν» να αρχίσει να πληρώνεται το χρέος το συντομότερο δυνατό. Αυτή η ομάδα θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί μια μείωση για ένα μέρος με αντάλλαγμα να αρχίσουν να την πληρώνουν. Αυτός ο Αύγουστος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος γύρος αυτής της διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσει ανοιχτό το μονοπάτι για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Στην τελευταία έκθεσή της, η S&P Global υπέθεσε ότι η Ουκρανία θα αθετήσει τις εξωτερικές οικονομικές της υποχρεώσεις και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία των πιστωτών της να αναβάλουν την πληρωμή. Διαφορετικά, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρθηκε στη μη συμμόρφωση ως «εικονική βεβαιότητα». «Δεδομένης της σημαντικής ζημιάς στο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», υποστηρίζει η S&P στην έκθεσή της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μείωσε την αξιολόγησή της σε αξιολόγηση junk bond (CC). Τον Ιούνιο ο Fitch δημοσίευσε την έκθεσή του που δείχνει μια πιο ήρεμη θέση. «Το σημείωμά μας για την Ουκρανία αντανακλά την προσδοκία ότι θα επιτύχει μια νέα αναδιάρθρωση χρέους .» Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αναμένουμε μια ενδιάμεση αναβολή».

Παραμένει μη βιώσιμο το χρέος της Ουκρανίας

Ωστόσο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας διαδικασίας παρόμοιας με την προεπιλογή. Ο οργανισμός ελπίζει ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει μια φόρμουλα για να αποφύγει μια παραδοσιακή χρεοκοπία μέσω «μιας πρότασης ανταλλαγής χρέους που συνεπάγεται σημαντική μείωση των όρων». Υπό αυτή την έννοια, προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τον βαθμό σε CC λόγω ενδείξεων μη συμμόρφωσης ή ακόμη και σε C λόγω κυρίως σχεδίων μη συμμόρφωσης. «Θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό άγχος ρευστότητας και μειωμένη ικανότητα της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Το χρέος της Ουκρανίας «παραμένει μη βιώσιμο ελλείψει ουσιαστικής αναδιάρθρωσης», δήλωσε η Εβγκένια Σλέπτσοβα, ανώτερη οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Oxford Economics. Αλλά υπάρχει «εξαιρετική αβεβαιότητα» γύρω από τη διαδικασία, δεδομένων των αμφιβολιών για την υποστήριξη των ΗΠΑ και των δυσκολιών στην πραγματοποίηση οικονομικών προβλέψεων, πρόσθεσε.

Τι λένε οι αναλυτές

Η Ilona Solugoub της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου υπερασπίζεται ότι » η κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εγκαίρως «, αλλά αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα αβεβαιότητα που εξαπλώνεται από τους φορείς στους ίδιους τους κατόχους χρεών κάνει ήδη ζημιά στην οικονομία της χώρας. «Η συζήτηση αθέτησης υποχρεώσεων μπορεί να κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται εξαπατημένοι και να επηρεάσει αρνητικά την απόφασή τους να συνεισφέρουν στη χώρα, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές εταιρείες που χρειάζονται ξένες επενδύσεις να αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Σε κάθε περίπτωση, αν και η Solugoub πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, παρά το γεγονός ότι απομένει όλο και λιγότερος χρόνος, η αποτυχία να γίνει θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη χώρα. » Εάν η κυβέρνηση δηλώσει ότι δεν θα πληρώσουμε το χρέος , θα υπάρξει μια σειρά διεθνών διαφορών, κατασχέσεις ξένης ουκρανικής περιουσίας και αποθεματικών σε ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων που επενδύονται σε ξένους τίτλους.»

«Κλειδί» για την Ουκρανία το χρέος

Το περισσότερο ή λιγότερο φθηνό χρέος είναι το κλειδί για την Ουκρανία να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2024, η κυβέρνηση αναμένει έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Από το Κίεβο έχουν εκφράσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να το φροντίσουν είναι η διεθνής βοήθεια να καλύψει τα 41 δις. Τα προβλήματα με τη φροντίδα του χρέους θα διαταράξουν αυτή τη λεπτή λογιστική ισορροπία.

Αυτό φαίνεται αρκετά σίγουρο αφού η G7 ανακοίνωσε δάνειο την περασμένη εβδομάδα ύψους 46 δισ. ευρώ. Αυτό το πακέτο έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν χάρη στις κυρώσεις της Δύσης. Αυτός είναι ο βασικός εγγυητής που επιτρέπει την ηρεμία στις αγορές παρά την απειλή με τους πιστωτές. Μάλιστα, το CDS (Credit Default Swap), τα συμβόλαια που λειτουργούν ως ασφάλιστρο κινδύνου σε περίπτωση αθέτησης, είναι στις 551 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα που δίνει η αγορά για χρεοκοπία είναι ήδη 9,18% .

H Ουκρανία πρέπει να εκπληρώσει τους στόχους του ΔΝΤ να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις της

Εκτόξευση τιμών και πληθωρισμός

«Εάν η Ουκρανία δεν λάβει επαρκή χρηματοδότηση, θα πρέπει μόνο να τυπώσει χρήματα, κάτι που θα οδηγούσε σε αχαλίνωτο πληθωρισμό», τονίζουν οι ειδικοί. Συνολικά, η Ουκρανία έχει διπλασιάσει τις δαπάνες της για να συμβαδίσει με τη Ρωσία. Τα έξοδα της σύγκρουσης δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης ενός στρατού που υπερασπίζεται την περιοχή από εισβολή, μια δαπάνη που τρώει το 22% του ΑΕΠ. Ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε όλα τα είδη, αλλά και σε συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από 13% σε 17% σε ένα μόνο έτος.

Η ουκρανική οικονομία κατέρρευσε κατά 29% το 2022 και οι δημόσιες δαπάνες εκτοξεύτηκαν από το 41% του ΑΕΠ στο 66% του ΑΕΠ. Επομένως το βάρος του χρέους εκτοξεύτηκε στο 78%. Υπό αυτή την έννοια, το ίδρυμα επισημαίνει ότι εάν δεν επιτύχει επαρκή εξωτερική χρηματοδότηση η Εθνική Τράπεζα θα καταφύγει στην εκτύπωση χρημάτων και αποθεμάτων ρευστότητας (μόλις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων)». Ωστόσο, αυτό το σενάριο θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα «σε αχαλίνωτο πληθωρισμό με υποτίμηση του νομίσματος και μεγαλύτερο χρέος που αναπόφευκτα οδηγεί σε πλήρη χρεοκοπία μεταξύ 2025 και 2027.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το καμίνι συνεχίζεται – Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε και για την Παρασκευή η Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία μέγιστη θερμοκρασία. Θα ισχύει από τις 12.00 αύριο το μεσημέρι έως και...

Γιατί κάνει τόσο κρύο στα σαλόνια των πλοίων;

Μια κατάσταση, στην οποία λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί! Γεμάτοι ενθουσιασμό και φορώντας τα λιγότερα δυνατά ρούχα, μιας και έξω βιώνουμε την… κόλαση του...

Τατάρ: Υπερβολικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Για "υπερβολικές δηλώσεις" που "ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού", και "όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο...

Την ανάγκη για συμπεράσματα για Μ.Ανατολή και συλλογική λύση για ηγεσία θεσμών τόνισε ο ΠτΔ

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά και τις «σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις» που έχει...

Πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας – Μήνυμα από το 112

Αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσιος στη Βοιωτία καίγεται από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 που ζητά από τους κατοίκους  στους...

Τρίγωνο Bridgewater: Ποια είναι η καταραμένη τοποθεσία της Αμερικής που είναι γεμάτη μεταφυσική δραστηριότητα;

Υπάρχουν ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει για πολλές τρομακτικές – στοιχειωμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, ωστόσο στην περίπτωση του Τριγώνου Bridgewater τα πράγματα φαίνονται σοβαρά. Πρόκειται για μια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!