33.9 C
Nicosia
Τρίτη 18 Ιούνιος 2024 | 16:45

ΗΠΑ: Τρομακτικές αράχνες μεγέθους έως και 20 εκατοστών καταλαμβάνουν την ανατολική ακτή

Οι τρομακτικές αράχνες Joro που φτάνουν στο μέγεθος ενός ανθρώπινου χεριού εξαπλώνονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Όμως πέρα από το μέγεθος και το (διαχειρίσιμο) δηλητήριό τους δεν είναι επιθετικές, ενώ αποφεύγουν τον άνθρωπο. Στις ΗΠΑ δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο από λίγες φωτογραφίες με επιγραφή «Οι δηλητηριώδεις ιπτάμενες αράχνες Joro έρχονται στη Νέα Υόρκη», για να πάθουν οι πολίτες πανικό και να παραφυλάνε για να μην τους επιτεθεί καμία «ιπτάμενη» αράχνη.

Το ασιατικό είδος πήρε το όνομά του από το μυθικό ιαπωνικό πλάσμα Jorogumo, το οποίο μπορεί να μεταμορφώνεται σε μια όμορφη γυναίκα και να παγιδεύει τους άνδρες με μετάξι. Με μπλε-μαύρες και κίτρινες ρίγες, μακριά πόδια και μερικές φορές μια κόκκινη πινελιά, οι Joros μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά ντροπαλές.

«Δεν είναι επικίνδυνα. Δεν είναι επιθετικοί. Ακόμα και αν … κυνηγήσετε την αράχνη και την παρενοχλήσετε σε τέτοιο βαθμό ώστε να σας δαγκώσει, δεν θα υπήρχε πρόβλημα», δήλωσε ο Ντάνιελ Κρόναουερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Οι περισσότερες αράχνες «παγώνουν» για λιγότερο από ένα λεπτό όταν ενοχλούνται, αλλά οι Joros μπορεί να «κλείσουν» για περισσότερο από μία ώρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Πρώτα εμφανίστηκαν στην Ατλάντα της πολιτείας της Τζόρτζια

Οι θηλυκές Joros, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στην πολιτεία της Τζόρτζια πριν από μια δεκαετία, μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο τις 20 εκατοστά και οι αρσενικές τις 10 εκατοστά. Οι Joro, κατάγονται από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα και μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, πιθανώς ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω εμπορικών διαδρομών, δήλωσε ο Κρόναουερ.

«Τα περισσότερα από αυτά τα χωροκατακτητικά είδη εξαπλώνονται από τους ανθρώπους, συχνά σε φορτία που μεταφέρονται από τα πλοία ως έρμα». Έκτοτε, εξαπλώνονται σταθερά σε όλη την Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ, δήλωσε ο Κρόναουερ. «Είναι αρκετά ανθεκτικά στο κρύο. Γι’ αυτό μπορούμε να περιμένουμε ότι θα κινηθούν βορειότερα». Ο αντίκτυπος των Joros στο οικοσύστημα των ΗΠΑ είναι αβέβαιος, αν και τείνουν να τα πάνε πολύ καλά σε πάρκα, κήπους και χώρους στάθμευσης, σημείωσε ο Κρόναουερ.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ίσως αυτό το καλοκαίρι να δούμε μερικά από αυτά στη Νέα Υόρκη». Αλλά μη φοβάστε, είναι απίθανο να δαγκώσουν ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα. Προτιμούν πολύ περισσότερο να τρώνε ενοχλητικά κουνούπια, κατσαρίδες, σφήκες και άλλα έντομα. Ενώ βοηθούν και τις καλλιέργιες, όπως τα περισσότερα είδη αράχνης.

Έχουν δηλητήριο;

Οι ειδικοί λένε ότι η αράχνη Joro δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο ή τα κατοικίδια ζώα. «Έχουν δηλητήριο όπως και κάθε άλλη αράχνη», λέει ο Άντι Ντέιβις ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. «Αλλά όσο τις αφήνετε ήσυχες, θα σας αφήσουν και αυτές ήσυχους». Εν μέρει αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα της αράχνης, την οποία οι ειδικοί περιγράφουν ως αρκετά υπάκουη και ντροπαλή. Ακόμα και αν κάποιος τσιμπηθεί από μια αράχνη Joro, ο Ντέιβιντ Κόιλ, ειδικός, λέει ότι μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού, ενώ ο Ντέιβις το συγκρίνει περισσότερο με τσίμπημα μέλισσας.

Τα κατοικίδια ζώα θα είναι επίσης πιθανότατα ασφαλή γύρω από το είδος αυτό. Οι αράχνες Joro περνούν την πλειονότητα του χρόνου τους σε ιστούς πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με τον Ντέιβις, που είναι πιθανώς πολύ ψηλά για να φτάσει μια γάτα ή ένας σκύλος. Ακόμα και τότε, κάθε είδους επίθεση από την αράχνη θα πρέπει να έχει προκληθεί.

«Θα προτιμούσαν να μη σας δαγκώσουν επειδή από βιολογική άποψη, η παραγωγή δηλητηρίου για οτιδήποτε κοστίζει πραγματικά πολλή ενέργεια», λέει ο Ντέιβιντ Κόιλ. «Πραγματικά θα δαγκώσουν μόνο αν είναι εντελώς παγιδευμένες ως τελευταίος αμυντικός μηχανισμός».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: «Μάχη» για αυξήσεις μισθών 7% δίνουν τα συνδικάτα

Το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο στη Γερμανία ετοιμάζεται για μια μάχη σχετικά με τους μισθούς στην καρδιά της μεταποίησης της χώρας, αφού ζήτησε αύξηση μισθών 7% για...

Γεν.Εισαγγελέας: Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής

Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής, ανέφερε την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Γιώργος Σαββίδης, στον χαιρετισμό...

Fitch: «Ζεσταίνεται» η οικονομία της Ευρωζώνης, έδωσε τον τόνο η ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης σταμάτησε να αναπτύσσεται μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2022 και του 4ου τριμήνου του 2023 και απέφυγε ελάχιστα μια τεχνική ύφεση στα...

Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου εν αναμονή απαντήσεων από ΟΚΥπΥ

Σε αναστολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη προχωρεί ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία...

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει επίσημων αγώνων η Εθνική Γυναικών

Σε ρυθμούς προετοιμασίας μπαίνει η Εθνική μας ομάδα των γυναικών στο ποδόσφαιρο καθώς τον Ιούλιο θα έχει επίσημες υποχρεώσεις τον Ιούλιο στο πλαίσιο των...

Αυτό το ψάρι μπορεί να παράξει ήχο δυνατότερο από κρότο πιστολιού

Το Danionella ceebrum, ένα ημιδιαφανές ψάρι με μέγεθος μόνο 12 mm μπορεί να παράγει ήχους που υπερβαίνουν τα 140 dB, συγκρίσιμους με τον ήχο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!