Διαδηλωτής επιτέθηκε κατά εθνοφρουρού στο οδόφραγμα- Έρευνα από Αστυνομία- Τι λένε Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Άμυνας

Σώμα με σώμα ήρθαν σήμερα στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας ομάδα διαμαρτυρομένων για το προσωρινό κλείσιμο, αστυνομικοί, αλλά και εθνοφρουροί.

 Μάταια προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα, που τοποθετήθηκαν από τις 06:00 το πρωί, οι λιγοστοί αστυνομικοί και οι ελάχιστοι στρατιώτες που μετέβησαν κατ’ εντολή από παρακείμενο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.

 
Σωρεία αντιδράσεων, πάντως, προκαλεί στιγμιότυπο που δείχνει μανιασμένο διαδηλωτή να έρχεται στα χέρια με 18χρονο εθνοφρουρό, τον οποίο μάλιστα φαίνεται να πιάνει από τον λαιμό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το περιστατικό διέταξε αυτεπάγγελτα έρευνα ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ενώ ενημερώθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης. Για το συμβάν, δόθηκαν οδηγίες όπως εντοπιστεί ο διαδηλωτής που φαίνεται να κτυπά στρατιώτη.

Αντίδραση Σαββίδη

Ρητές οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας για άμεση διερεύνηση του περιστατικού κατά εθνοφρουρού στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος λέει ότι είναι απαράδεκτη η επίθεση σε άτομα που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία

«Παρά την απουσία μου στο εξωτερικό παρακολουθώ στενά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και είμαι σε πλήρη συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σαββίδης.

Λέει ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, έδωσε ρητές οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας για άμεση διερεύνηση του περιστατικού επίθεσης κατά εθνοφρουρού. 

«Θεωρώ άνευ προηγουμένου απαράδεκτη την επίθεση από οποιονδήποτε σε άτομα που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Σε μια ευνοούμενοι κοινωνία, αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη» καταλήγει.

Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός Αστυνομίας

Σε σχέση με το σημερινό περιστατικό στην περιοχή της Λήδρας, όπου άτομο/α φαίνονται σε βίντεο να σπρώχνουν και να χτυπούν Εθνοφρουρό, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, από την πρώτη στιγμή που έτυχε ενημέρωσης, έδωσε άμεσα οδηγίες στον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, για άμεση και εις βάθος διερεύνηση του επεισοδίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου τονίζει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν θα γίνουν ανεκτές, ιδιαίτερα σε βάρος ατόμων που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία. Όλες οι συμπεριφορές και οι πράξεις που σχετίζονται με τα σημερινά γεγονότα, θα διερευνηθούν με σκοπό να εντοπιστεί ο δράστης ή και άλλα πρόσωπα που φαίνονται να λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Τέτοια περιστατικά είναι ανεπίτρεπτα και η Αστυνομία θα επιδείξει μηδενική ανοχή. Για το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς επίσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η ανακοίνωση του Υπ. Άμυνας

Αναφορικά με σημερινό περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ομάδας πολιτών πλησίον του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να τονίσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να χειροδικεί για οποιοδήποτε λόγο κατά μελών της Εθνικής Φρουράς τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία.

Το Υπουργείο Άμυνας καταδικάζει κατηγορηματικά την απρόκλητη άσκηση βίας σε βάρος εθνοφρουρού από πολίτη που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Ο κ. Υπουργός Άμυνας έχει επικοινωνήσει με τον εθνοφρουρό που κτυπήθηκε και ενημερώθηκε για τα ακριβή γεγονότα.

Το Υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για προστασία του κύρους της Εθνικής Φρουράς και των μελών της. Στα πλαίσια αυτά ο Υπουργός Άμυνας έχει επικοινωνήσει άμεσα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και έχουν δοθεί ρητές οδηγίες για άμεση διερεύνηση του περιστατικού.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαμαρτυρία με ένταση πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή απο Ε/κ και Τ/κ μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τέσσερα οδοφράγματα για τουλάχιστον εφτά μέρες. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά, ώστε να ληφθεί η απόφαση για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα.

Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, εξέφρασαν την απαρέσκειά τους, λέγοντας ότι δεν ανέχονται αυτή την εξέλιξη, ενώ είναι αρκετοί και οι πολίτες οι οποίοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους. 

Ελληνοκύπριοι πολίτες κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό στο οδόφραγμα της Λήδρας και να περάσουν απέναντι, όπως φαίνεται και σε βίντεο.

 
Οι δεκάδες πολίτες, που βρέθηκαν το μεσημέρι στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ήρθαν αντιμέτωποι με σειρά κιγκλιδωμάτων που τοποθετήθηκαν στις 6:00 το πρωί, απόρροια των επιπρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
 
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να ρίξουν τα κιγκλιδώματα και να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό (δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή), με αποτέλεσμα να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη και να ανταμώσουν με Τουρκοκύπριους, οι οποίοι επίσης διαμαρτύρονταν.
 
 
Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων (Λήδρας, Δερύνειας, Αστρομερίτη και Λεύκας) με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό.
 
Στα οδοφράγματα που παραμένουν ανοικτά, δηλαδή του Αγίου Δομετίου, του Λιμνίτη, των Στροβιλιών και του Λήδρα Πάλας, τοποθετήθηκε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε το πρωί ότι τα μέτρα λήφθηκαν και για προστασία των Τουρκοκυπρίων.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ