Αλ. Χαρίτσης: Επιβαρυντικό για χαμηλοσυνταξιούχους-ελεύθερους επαγγελματίες το νέο ασφαλιστικό

Με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, «η κυβέρνηση επιλέγει την επιστροφή σε ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το νέο ασφαλιστικό έρχεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, η κυβέρνηση «επιλέγει με ψεύδη για δήθεν μεγάλες αυξήσεις να εξαπατήσει τους συνταξιούχους. Αποσιωπά επίσης ότι φέτος για τις συντάξεις θα δοθούν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πέρυσι. Κρύβει την ουσιαστική κατάργηση της 13ης σύνταξης και την επιλεκτική αναδιανομή μέρους των χρημάτων σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ επιχειρεί να αποκρύψει τη μεγάλη αύξηση των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών».

Την ίδια στιγμή, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «εφαρμόζει μία σκληρή αντεργατική πολιτική με διαδικασίες fast track. Υποβαθμίζει το ΣΕΠΕ, μειώνει τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν και καταργεί την αιτιολόγηση απολύσεων, ενθαρρύνοντας έτσι τους παραβάτες έναντι των συνεπών επιχειρήσεων. Ακυρώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού και υπονομεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Χαρίτσης υποστηρίζει πως τα μέτρα αυτά «οδηγούν ήδη σε μαζικές απολύσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας» και «ναρκοθετούν τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» και πως «ο επικοινωνιακός καταιγισμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα που ήδη αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Την περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τη μείωση των εισοδημάτων τους».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ