Σύγκρουση Χριστοδουλίδη - Κυπριανού για την ΑΟΖ

Για οργανωμένη προσπάθεια εναντίον του κατήγγειλε το ΑΚΕΛ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στις επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική. «Δεν είναι υπεράνω κριτικής ο ΥΠΕΞ» απαντά ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
 Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως υπάρχει προσωπικό στοιχείο στις κατηγορίες που του επιρρίπτει το ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο αποδεκτή την κριτική. Απάντησε δε πως οι τριμερείς έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς αυτές, η Τουρκία θα αμφισβητούσε όλες τις θαλάσσιες ζώνες.
 
 Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπογράμμισε ότι όποιος «έχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει και διαφορετικές απόψεις από τις δικές του, να ακούσει και κριτική». Σημείωσε ότι όλα εκείνα τα χρόνια που ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης ήταν στην αντιπολίτευση, «ακούσαμε πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα ακούσαμε».

Καλώντας τον ΥΠΕΞ να μην ενοχλείται, επεσήμανε ότι πρόκειται για σύνθημα το ότι η ΑΟΖ έχει θωρακιστεί πολιτικά και νομικά. «Η Τουρκία για πολλοστή φορά παρενοχλεί αλλά και τώρα έρχεται να τρυπήσει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν βλέπουμε αυτή την πολιτική και νομική θωράκιση να βοηθά την Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

 Και εκφράζει την απορία: «Ποιος έχει δίκαιο; Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποια μέτρα θα εφαρμόσει η ΕΕ ενάντια στην Τουρκία ή ο κ. Χριστοδουλίδης που λέει ότι πείσαμε και θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα ενάντια στην Τουρκία; Αυτό είπαμε. Ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να λένε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Αν έχει με κάποιον πρόβλημα ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να έχει με τον κ. Αναστασιάδη που τον διαψεύδει σε αυτά που προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες ημέρες».

Και προσθέτει: «Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι μας ανησυχεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση, σκληραίνει ολοένα τη στάση της και αν η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή τότε νομίζω ότι δεν συνειδητοποιούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς ανησυχούμε. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι ενέργειες που στοχεύουν σε περαιτέρω συντήρηση και αναβάθμιση της έντασης η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και θα επαναλάβω τη θέση μας. Όταν και εφόσον θα καταλαγιάσουν τα πράγματα έχει τεράστια σημασία να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να επιχειρήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δίχως υποχωρήσεις και δίχως την αποδοχή προτάσεων, αποφάσεων οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας και μετά τη λύση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι η Τουρκία έκλεψε στοιχεία από την ΕΝΙ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απάντησε:

 «Δεν ξέρω αν η Τουρκία έχει κλέψει στοιχεία από την ΕΝΙ. Έχω δει τις σχετικές δηλώσεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχουν υποκλέψει στοιχεία από την ΕΝΙ. Εκείνο που είναι γεγονός και μας ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία πάει να κάνει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πράξη απαράδεκτη, μια πράξη προκλητική και δεν υπάρχει κανένας να αντιδράσει για να σταματήσει την Τουρκία από αυτή την προκλητική ενέργεια. Είναι για αυτό που λέμε στον ΥΠΕΞ πού είναι η νομική και πολιτική θωράκιση με την οποία έχουν περιβάλει την ΑΟΖ μας».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ