Συνεδριάζει στη Βηρυτό το νέο Υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό Hassan Diab

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συνήλθε την Τετάρτη για πρώτη φορά με φλέγοντα θέματα στην ατζέντα που αφορούν την οικονομική κρίση και τις διαδηλώσεις των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Hassan Diab, ο οποίος αντικατέστησε τον Saad Hariri δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαδηλωτών, οι οποίοι και χθες συνέχισαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται κυρίως από νέα πρόσωπα, πολλά από τα οποία είναι ακαδημαϊκοί και πρώην σύμβουλοι υπουργών.
Αποτελείται από 20 υπουργούς μεταξύ αυτών και έξι γυναίκες όπως η Zeina Akar, η πρώην υπουργός Άμυνας του Λιβάνου.

O Πρόεδρος του Λιβάνου Μισιέλ Αούν ζήτησε από το Υπουργικό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και τόνισε την ανάγκη η χώρα να λάβει και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης διεθνώς.

Ο 61χρονος ακαδημαϊκός Diab, θεωρείται από πολλούς ότι ρίχθηκε στα βαθιά στην πρώτη του εμπειρία στην πολιτική σκηνή και παραδέχτηκε ότι ο Λίβανος βιώνει "μια δύσκολη περίοδο στην ιστορία του".

Οι διαδηλωτές ζητούν να διοριστεί ανεξάρτητη τεχνοκρατική επιτροπή για την διαφθορά.

Ο Diab ακαδημαϊκός στο φημισμένο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού επιμένει ότι η Κυβέρνησή του είναι τεχνοκρατική και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε Βηρυτό, Τρίπολη, Σιδώνα, Βύβλο και άλλες πόλεις.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ