Κίνα: Οδηγίες για να μην εξαπλωθεί ο «μεταλλαγμένος» ιός

Οδηγία να μην ταξιδεύουν προς και από την πόλη Βουχάν εξέδωσαν οι κινέζικες αρχές, καθώς η πόλη αυτή, στην κεντρική Κίνα, εντοπίστηκε αρχικά και υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή εννέα ανθρώπων. Οι περί τα 11 εκατομμύρια πολίτες της πόλης έλαβαν επίσης οδηγίες να αποφεύγουν τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως διά της αναπνευστικής οδού και εκφράζονται φόβοι για μετάλλαξή του.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε διάφορες άλλες κινεζικές πόλεις, καθώς επίσης στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη και τη Βόρεια Κορέα.

Ο άνδρας ωστόσο, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας δεν είναι εν τέλει φορέας του νέου κινέζικου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Ο άνδρας αυτός θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βουχάν.

«Βασικά, μην πάτε στη Βουχάν. Και όσοι βρίσκεστε στην πόλη, μη φύγετε από την πόλη», δήλωσε ο υφυπουργός Λι Μπιν,στην πρώτη δημόσια ενημέρωση από το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Αν και η οδός μετάδοσης του ιού δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή, υπάρχει πιθανότητα μετάλλαξης του ιού και κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας», επεσήμανε ο Λι. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν 2.197 άνθρωποι που είναι γνωστό ότι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς. Τουλάχιστον 15 μέλη ιατρικού προσωπικού στη Βουχάν, πιθανώς εκείνοι που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εξετάσει σήμερα την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τον ιό, όπως συνέβη με τη γρίπη των χοίρων και τον Έμπολα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ακολουθήσει επείγουσα έκκληση για συντονισμένη διεθνή απάντηση.

Ο ιός, γνωστός ως 2019-nCoV, εκτιμάται ότι είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν έχει προηγουμένως εντοπιστεί στον άνθρωπο. Πιστεύεται ότι προήλθε από μολυσμένα ζώα σε αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων στη Βουχάν. Στα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνονται αναπνευστικά προβλήματα, πυρετός, βήχας, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ