Νέα δεδομένα στην ανάπτυξη από μηχανισμούς ταχείας αδειοδότησης, λέει το ΥΠΕΣ

Η εισαγωγή μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, μειώνει την ταλαιπωρία του πολίτη και καθιστά την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι από το σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα 1.400 αιτητές σε σύνολο 2.069 αιτήσεων.

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη την πρόθεση επίλυσης πολεοδομικών προβλημάτων και τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης μέσω τριών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρώτος πυλώνας, αφορά την επέκταση του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για πρόσθετη περίοδο δύο ετών, με την οποία «δίνουμε τη δυνατότητα νομιμοποίησης μικρών αυθαίρετων κατασκευών», αναφέρεται. Από το συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι σήμερα επωφελήθηκαν 1400 αιτητές σε σύνολο 2069 αιτήσεων, προστίθεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με αναφορά στον δεύτερο πυλώνα. «Με την έκδοση Υπουργικού Διατάγματος θα επιτρέπεται η αδειοδότηση οικιστικών αναπτύξεων χαμηλού κινδύνου (μέχρι διπλοκατοικίας), με την πολεοδομική άδεια να εκδίδεται κατά μέγιστον εντός 30 ημερών και την άδεια οικοδομής αυθημερόν», αναφέρεται.

Με την πρότασή μας, προστίθεται, «καταργείται ουσιαστικά η ταλαιπωρία των αιτητών οι οποίοι μέχρι σήμερα για την ανέγερση μιας απλής κατοικίας θα έπρεπε να αποταθούν σε σωρεία υπηρεσιών, να υποστούν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος και να αναμένουν μήνες για την έκδοση της άδειας τους».

Με το συγκεκριμένο Διάταγμα, η ευθύνη της αδειοδότησης μεταφέρεται στον μελετητή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθεί περίπου το 50% του συνόλου των πολεοδομικών αιτήσεων, σημειώνεται.

Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, αναφέρεται ότι «με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων του οποίου η συζήτηση άρχισε σήμερα στη Βουλή, στέλνουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα μας εκσυγχρονίζεται και απαλλάσσεται από τις χρονοβόρες διαδικασίες».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών «ο επενδυτής απαλλάσσεται από τις παθογένειες του παρελθόντος και θα χρειάζεται να αποτείνεται πλέον μόνο στον υπεύθυνο έργου (project manager) ο οποίος και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της υπηρεσίας αδειοδότησης και του ίδιου. Ο χρόνος έκδοσης των σχετικών αδειών δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τον ένα χρόνο κατά μέγιστo».

«Η εισαγωγή μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης (fast-track), σε όλα τα επίπεδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, μειώνει την ταλαιπωρία του πολίτη και καθιστά την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ