Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι σχετικά με τα δικαιώματα των Τ/κ στο φυσικό αέριο της Κύπρου και ότι αυτό είναι η δικαιολογία για την έλευση του τουρκικού Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ, η συνέντευξη του ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας και κατεχομένων, η απέλαση των 33 μεταναστών που εντοπίστηκαν την περασμένη βδομάδα στον Λιμνίτη αλλά και η σύγκριση των τελών για τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η ασέβεια πυροδότησε την οργή» γράφει ότι η οικογένεια του Ετζβέτ Γιουσούφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1974, είναι οργισμένη για την κατάσταση στο κοιμητήριο όπου είναι θαμμένος ο «ήρωας» αφού ο τάφος του έχει καταστραφεί. Αναφορά γίνεται και στην επέτειο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007 αλλά και στη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί στα κατεχόμενα το 1996, με τον αρθρογράφο να κατηγορεί την Τουρκία και για τις δύο δολοφονίες. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι σχετικά με την παράνομη γεώτρηση του τουρκικού Γιαβούζ στη θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ας μην μας κοροϊδεύει», δημοσιεύει δηλώσεις του «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι σχετικά με την κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή μετά και την έλευση του τουρκικού Γιαβούζ σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις δικές της ενέργειες χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τα δικαιώματα των Τ/κ. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη δύο αντρών σχετικά με υπόθεση μαστροπείας. Γράφει ακόμα ότι οι εργασίες για την ανέγερση του νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου σταμάτησαν με αποτέλεσμα η οικοδομή να μετατραπεί σε στέκι ναρκομανών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), υπό τον τίτλο «Πρέπει να ξεπεραστεί η κουλτούρα της υποταγής» δημοσιεύει συνέντευξη του ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ στην εφημερίδα και τις αναφορές του στις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους αλλά και στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Αλλού αναφέρεται σε οικία που πήρε φωτιά από την ξυλόσομπα με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές ενώ τραυματίστηκαν και δύο άνθρωποι. Αναφορά γίνεται και στην αύξηση των τιμών πώλησης των λαχανικών και φρούτων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Απελάθηκαν» γράφει ότι στη χώρα τους απελάθηκαν χθες οι 33 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή στον Λιμνίτη την περασμένη βδομάδα με τη συνοδεία 13 «αστυνομικών». Αλλού γράφει ότι οικία στο κατεχόμενο Δίκωμο τυλίχθηκε χθες στις φλόγες με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς και να τραυματιστούν και δύο άνθρωποι. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα στο θέμα της εξεύρεσης χρηματικών πόρων για να καλύψει τις αποζημιώσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Και φιλικό προς το περιβάλλον και υπολογισμένο» μετά και τον σάλο που προκλήθηκε στα κατεχόμενα λόγω της αύξησης των τελών για έκδοση άδειας κυκλοφορίας γράφει στο σημερινό της δημοσίευμα ότι στις ελεύθερες περιοχές τα τέλη είναι σωστά υπολογισμένα, αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον αφού το ύψος του τέλους εξαρτάται από την εκπομπή καυσαερίων. Αναφορά γίνεται και στην αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων ενόψει των ενδιάμεσων διακοπών στα σχολεία τον Φεβρουάριο. Γράφει αλλού ότι η θυγατέρα θύματος τροχαίου καταγγέλλει τον μηχανικό του οχήματος του πατέρα της για αμέλεια για το γεγονός ότι δεν προέβη στις σωστές επιδιορθώσεις στο όχημα κατά τον μηχανικό έλεγχο.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ