Διάσκεψη Βερολίνου – Η επόμενη μέρα: Κατάπαυση του πυρός, εμπάργκο όπλων και τερματισμός στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη

Σε συμφωνία για το μέλλον της Λιβύης κατέληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου, μια συμφωνία ωστόσο που πολλοί χαρακτηρίζουν θεωρητική.

Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, από τις οποίες απουσίαζαν οι ηγέτες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, επήλθε συμφωνία για το μέλλον της αφρικανικής χώρας, που αφορά στην συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και στον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης ξένων δυνάμεων στις πλευρές του εμφυλίου πολέμου.

Οι ξένοι ηγέτες κάλεσαν παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων, να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα έχει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφασίστηκε επίσης ο αφοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη και η ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους, η αποχή από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών και η συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας που μακροπρόθεσμο στόχο έχει τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Στο πλαίσιο της ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρμόδιες επιτροπές στις αρχές Φεβρουαρίου, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη χθεσινή Διάσκεψη, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Γενεύη.

Οι δύο αντίπαλες λιβυκές πλευρές συμφώνησαν ακόμη να ορίσουν από πέντε εκπροσώπους σε στρατιωτική επιτροπή, η οποία, όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ, θα αναλάβει την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Γιατί κάποιοι αναφέρονται σε «θεωρητική συμφωνία με γκρίζα σημεία»

Κατ’ αρχάς ήταν κοινή παραδοχή όσων συμμετείχαν ότι παρά την αρχική συμφωνία μένει πάρα πολύς δρόμος για την διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό που επετεύχθη ήταν ουσιαστικά η συμφωνία των ηγετών για την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη πολιτικής λύσης και όχι στρατιωτικής.

Κάτι άλλο που ρίχνει σκιές στη συμφωνία είναι το γεγονός ότι οι Σάρατζ και Χαφτάρ ούτε βρέθηκαν χθες, ούτε ήθελαν να το πράξουν, κάτι που δείχνει τις διαθέσεις τους γενικότερα. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι δεν κατάφεραν οι δύο πλευρές να αρχίσουν σοβαρό πολιτικό διάλογο και ότι το χάσμα παραμένει.

Αναφορικά με την κατάπαυση του πυρός, πολλοί είναι εκείνοι εκ των συμμετεχόντων που παραδέχθηκαν ότι η τήρησή της είναι δύσκολο να διατηρηθεί λόγω των πολλών παραστρατιωτικών ομάδων που ενεργούν στην χώρα.

Ακόμη και για την τήρηση του εμπάργκο όπλων όταν κλήθηκε να απαντήσει η Άγκελα Μέρκελ για το τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί, είπε απλώς θα δούμε, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει και ο μηχανισμός εκείνος που θα τιμωρεί εκείνον που θα το παραβιάζει.

Σίγουρα όμως μετά την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα για το λιβυκό και οι δύο πλευρές αλλά και οι δυνάμεις που στηρίζουν είτε τον Σάρατζ είτε τον Χαφτάρ θα σκεφτούν πολλές φορές πριν παραβιάσουν κάτι εκ των συμφωνηθέντων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Μέσα από αυτή τη διάσκεψη φάνηκαν όμως και πάρα πολλά για τις προθέσεις η τις επιδιώξεις της κάθε δύναμης. Για παράδειγμα, η Γερμανία προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το μοντέλο διαχείρισης κρίσεων μέσω πολυμερών προσπαθειών, η Ιταλία δεν έκρυψε ότι επιθυμεί ένα διευρυμένο ρόλο για το λιβυκό ζήτημα και θέλει να ηγηθεί σε ενδεχόμενη διεθνή στρατιωτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ Βρετανία και ΗΠΑ έμειναν λίγο πιο πίσω, δηλώνοντας ωστόσο, ο μεν Τζόνσον ότι η χώρα του θα μπορούσε να στείλει στρατιώτες η ειδικούς που θα επιτηρούν την εκεχειρία και ο Πομπέο ότι πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από την χώρα.

Περίεργη η στάση της Τουρκίας στην χθεσινή Διάσκεψη και εκ των γκρίζων σημείων είναι τι θα γίνει με τους Σύρους μαχητές που κουβάλησε στη Λιβύη. Του την είπε μάλιστα ευθέως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Εμανουέλ Μακρόν για αυτό το ζήτημα.

Η τουρκική προεδρία πλασάρει σήμερα την συμφωνία της Διάσκεψης ως αποτέλεσμα της ευέλικτης διπλωματίας του Ερντογάν και χαρακτηρίζουν εαυτόν ως πρωταγωνιστή κλειδί για τη διαδικασία.

Πάντως, η Ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της Διάσκεψης και κυρίως τη δέσμευση όλων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι όντως έγινε το πρώτο βήμα, υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία και το στοίχημα της διεθνούς κοινότητας τώρα είναι η συνέχιση της διαδικασίας αυτής, μέσα από την οποία θα καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για διεξαγωγή και εκλογών μελλοντικά.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ