ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ : Στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ το Yavuz

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα αποστέλλοντας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο Yavuz.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πλοίο – γεωτρύπανο Yavuz θα διενεργήσει τη νέα παράνομη γεώτρηση του στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται δε, πως το τεμάχιο 8 έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία TOTAL – ENI, όπως και το 7 στο οποίο επίσης το Yavuz διενήργησε ανεπιτυχώς γεώτρηση.

Το αποκορύφωμα δε, είναι ότι το εν λόγω τεμάχιο δεν εμπίπτει στις περιοχές που παράνομα η Τουρκία αξιώνει ως δικές της, αλλά σε εκείνες που το ψευδοκράτος ισχυρίζεται ότι του ανήκουν.

Σύμφωνα με παράνομη Navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, η παράνομη γεώτρηση του γεωτρύπανου θα αρχίσει από αύριο Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου.

Σημειώνεται δε, πως νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αποκάλυψε ότι το Yavuz μετά τις εργασίες ανεφοδιασμού του στο Λιμάνι της Μερσίνας, επιστρέφει, υποδεικνύοντας μάλιστα και τον στόχο της νέας τους γεώτρησης, που ονομάζεται Λευκωσία-1.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις εργασίες του Πορθητή, ο οποίος αναχώρησε χθες από την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι και αυτό θα συνεχίσει σε νέο στόχο μετά τις εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού του.

Επέμεινε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι στην αναζήτηση και τρίτου πλοίου γεωτρύπανου.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ