Συμβολαιογράφοι: Κρατούν «παγωμένες» τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο «ψυγείο» παραμένουν από τις 9 Ιανουαρίου κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου και κάθε πράξη που απαιτεί την προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και την υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτου, είτε εξ επαχθούς είτε εκ χαριστικής αιτίας και κληρονομιάς, καθώς και οι πλειστηριασμοί, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των συμβολαιογράφων.

Εξαιρούνται, πάντως, οι διαθήκες και άλλες απλές συμβολαιογραφικές πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, σχεδόν ομόφωνα (εκτός από 12 μέλη που τάχθηκαν με την άποψη του προέδρου του συλλόγου, Γεώργιου Ρούσκα, για μη αποχή), ο κλάδος ψήφισε υπέρ της αποχής έως την ημέρα της τακτικής γενικής συνέλευσης, που ορίστηκε για τις 26 Ιανουαρίου, και σε περίπτωση μη απαρτίας, για τις 2 Φεβρουαρίου.

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα. Αποδέχονται μεν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, ωστόσο διαφωνούν στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

Παράλληλα, έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε το πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του Δημοσίου.

Πιο αναλυτικά, στη συνάντησή τους την περασμένη Τετάρτη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι συμβολαιογράφοι σύμφώνησαν, όπως έκαναν γνωστό, στα εξής:

«Ως προς το άρθρο 36 του Ν. 4646/2019, δεν θα υπάρχει πρόστιμο στον συμβολαιογράφο, εφόσον δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου και η έννοια της φορολογικής ταυτότητας, όπως προσδιορίσθηκε θα αλλάξει. Κάθε πρόστιμο, που προβλέπεται στον ως άνω Νόμο θα επανεξεταστεί και θ’ αναθεωρηθεί. Οι δε υπεύθυνες δηλώσεις περί του χρόνου απόκτησης ακινήτου και της υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Σε σχέση με την υποβολή των δηλώσεων κεφαλαίου προσδιορίσθηκε ότι ο συμβολαιογράφος θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου με αυτά που περιλαμβάνονται στο συνταχθησόμενο συμβόλαιο. Οι δε κυρώσεις, σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι μόνο αυτές που προβλέπονται από τον Ν. 1587/1950, όπως ισχύει και όχι οι αναφερόμενες στον Ν. 4646/2019, οι οποίες και θα αλλάξουν.
Η υποχρέωση αποστολής του συμβολαίου εντός δεκαπέντε ημερών προς την φορολογική αρχή θα μετατεθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, απαλλάσσοντας έτσι τον συμβολαιογράφο από την αποστολή αλληλογραφίας προς τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
Πρόκριμα εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου, το οποίο και συμφωνήθηκε, είναι η κωδικοποίηση των σχετικών με αυτό διατάξεων (Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας Ακινήτων, Φορολογίας Κεφαλαίου και ΕΝΦΙΑ).
Στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προωθεί η ΑΑΔΕ, έχει ήδη προβλεφθεί και υλοποιηθεί αρχικά η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος ελέγχει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και φροντίζει να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο, που συντάσσει.
Ουδεμία εμπλοκή φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με την χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, καθώς και στην τελευταία επίδειξη της εφαρμογής έχει ήδη υλοποιηθεί η απεμπλοκή του από οποιαδήποτε «κρίση» και ευθύνη, τα δε απαιτούμενα στοιχεία τα ελέγχει η διοίκηση και οποιοδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.
Προ της οποιασδήποτε εφαρμογής της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για την χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, θα υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων. Έχει επίσης συμφωνηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία και η βελτίωση της εφαρμογής με σχόλια και παρατηρήσεις των συμβολαιογράφων.
Για όλα αυτά, αλλά και για μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιεί ο συμβολαιογράφος για τον πωλητή θα υπάρξει θεσμοθετημένη αμοιβή για την οποία απαιτείται ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών), η έκδοση της οποίας έχει ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ