Αγορές συναλλάγματος: Ήλθε η ώρα να «εκθρονιστεί» το δολάριο;

της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr

Εμπορικός πόλεμος, επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν αναδείξει το δολάριο σε «βασιλιά» των διεθνών αγορών συναλλάγματος την τελευταία διετία. Το αμερικανικό νόμισμα φαίνεται ότι φέτος θα διατηρήσει το κύρος του ως ασφαλές καταφύγιο, χάνοντας όμως έδαφος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Παρότι οι περισσότεροι αναλυτές στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι το ευρώ θα καταφέρει να διατηρήσει προβάδισμα έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, ερωτηθέντες για τη γενικότερη τάση, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι δύσκολο το δολάριο να χάσει τη λάμψη του, εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, στρέφοντας τους επενδυτές προς ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο και το γιέν. Η σηυμπεριφορά των αγορών είναι παρόμοια με τις αντιδράσεις κάθε φορά που υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Το δολάριο διέψευσε εκείνους που προέβλεπαν υποχώρησή του το 2019, καταφέρνοντας να μην χάσει έδαφος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών. Και για φέτος, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα διατηρήσει το ανοδικό σερί τουλάχιστον για έξι μήνες. Περίπου το 60% των αναλυτών στη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά συναλλάγματος. Παρ' όλα αυτά, εμμένουν στην πρόβλεψη για κέρδη 2% του ευρώ, με άνοδο στο 1,13 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο 1,15 στα τέλη του έτους, ανατιμημένο κατά 4%. Η πορεία όμως του ενιαίου νομίσματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Το γιέν αναμένεται να ενισχυθεί περίπου 3% έως τα τέλη του 2020. Οι αναλυτές προβλέπουν και άνοδο της στερλίνας, με την ελπίδα για ομαλή μετάβαση στη μετά-Brexit εποχή. Συγκεκριμένα, αναμένουν κέρδη πάνω από 3% της στερλίνας έναντι του δολαρίου για φέτος, με βασικό επιχείρημα, πέραν του Brexit, τη διαφορετική κατεύθυνση νομισματικής πολιτικής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Βρετανίας. Oι αναλυτές «βλέπουν» τη στερλίνα στο 1,35 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους.

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής το 2019, μεταξύ των οποίων και η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο στο 0,75%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής έως το 2022, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παραμείνει στο περιθώριο για την επόμενη διετία. Η Fed μείωσε πέρυσι τρεις φορές το κόστος δανεισμού.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ