ΕΕ : Πιο αυστηρά μέτρα για πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

«Πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα σχέδια για πιο αυστηρό πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος με την ενίσχυση των εξουσιών της Ε.Ε. Οι πρωτοβουλίες έρχονται στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα μεταβίβασης εποπτικών εξουσίων σε ευρωπαϊκό όργανο, καθώς και την ανασύσταση του πλαισίου προς την κατεύθυνση του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εθνικών αρχών. 

Στην Ε.Ε., τις υποθέσεις καταπολέμησης των σκανδάλων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τις αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνεργάζονται πλήρως.

Ταυτόχρονα, το ECOFIN συμφώνησε σήμερα να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα του ενεργειακού κλάδου, με ενδεχόμενες αλλαγές και στον τρόπο που φορολογείται ο αεροπορικός κλάδος, ένα βήμα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στις φορολογικές εξαιρέσεις για αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της Ευρώπης να εκσυγχρονίσει το σύστημα φορολόγησης του ενεργειακού κλάδου, ώστε να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυξάνοντας τους φόρους στα πιο ρυπογόνα ενεργειακά προϊόντα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο  στον αγώνα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Κομισιόν να «επικαιροποιήσει τις προτάσεις» για το σύστημα ενεργειακής φορολόγησης, ξεχωρίζοντας όμως την αεροπορία ως έναν από τους κλάδους που ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις. 

Τα σχέδια αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση από ορισμένες χώρες-μέλη. Όμως η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει υποσχεθεί μεγάλες αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ