ΥΠΕΞ: Αγωνιζόμαστε για ένα λειτουργικό και βιώσιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό

Η Κύπρος συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα λειτουργικό και βιώσιμο συμβιβασμό που θα ανταποκρίνεται στους πόθους και τις προσδοκίες όλων των πολιτών του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η παρούσα, απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη της 20ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαίων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος, θύμα πολέμου, ξένων επεμβάσεων, εισβολής και συνεχιζόμενης για 45 χρόνια κατοχής σημαντικού μέρους της επικράτειας της από την Τουρκία, συνεχίζει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, την απελευθέρωση και την επανένωση μέσα από μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

«Για ένα λειτουργικό και βιώσιμο συμβιβασμό που θα ανταποκρίνεται στους πόθους και τις προσδοκίες όλων των πολιτών του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα τους καθιστά πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους χωρίς ξένους κηδεμόνες και εγγυητές και χωρίς την παρουσία ξένων στρατών. Που να απαλλάσσει πραγματικά την Κύπρο από την κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, να επανενώνει πραγματικά το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «στηρίζονται οι προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνοντας ότι «παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο μέχρι την επίτευξη θετικού αποτελέσματος. Η παρούσα, απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι «σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον η Κύπρος ασκεί μια πολυεπίπεδη και πολυσχιδή εξωτερική πολιτική στη βάση μιας θετικής ατζέντας και μακριά από προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος. Μια εξωτερική πολιτική που αναδεικνύει τη σημασία των συνεργιών, της συνεργασίας και της πολυμέρειας προς αμοιβαίο όφελος, αξιοποιώντας το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται από τα ευρύτερα δεδομένα στην περιοχή μας».

«Η Κύπρος ως το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λόγω της γεωγραφικής της θέσης στον κομβικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ασφάλειας και σταθερότητας. Η Κύπρος διαδραματίζει ήδη πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο με πιο χαρακτηριστική έκφανση, τις πρωτοβουλίες μας για την εγκαθίδρυση συνεργασιών με γειτονικές μας χώρες, τους οποίους φιλοδοξούμε και εργαζόμαστε για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε συνεχώς, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς», κατέληξε ο Υπουργός.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ