Περισσότερες προσπάθειες καταπολέμησης της ρητορικής μίσους, ζητά από τη Βουλγαρία, η Επίτροπος του ΣτΕ

Oλοκληρώνοντας την πενθήμερη επίσκεψη της στη Βουλγαρία, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντάντζα Μιγιάτοβιτς καλεί, με δημόσια παρέμβασή της από το Στρασβούργο, τις βουλγαρικές αρχές, να εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της ρητορικής και των πράξεων μίσους στη χώρα.

Η Επίτροπος επισημαίνει πως «η κυβέρνηση της Βουλγαρίας πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους εναντίον Ρομά, ΛΟΑΤ και άλλων μειονοτικών ομάδων» και αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι:

-H εχθρότητα και το μίσος εναντίον των Ρομά εξακολουθούν, χωρίς καμία προσπάθεια από τις αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του μακρόχρονου φαινομένου.

-Η έλλειψη αντίδρασης σε ορισμένες πολύ σοβαρές περιπτώσεις ρητορικής μίσους, από ορισμένους πολιτικούς υψηλού επιπέδου, είναι ανησυχητική.

H Επίτροπος εκφράζει τη λύπη της, για την κατάσταση των Ρομά που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους νωρίτερα αυτό το έτος, μετά από συγκεντρώσεις εναντίον τους, σε διάφορα χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Voyvodinovo όπου περίπου 200 άτομα αντιμετώπισαν το φόβο.

H Επίτροπος υπογραμμίζει ακόμη ότι "υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική και πολιτιστική μετατόπιση, όσον αφορά τη μεταχείριση και την εικόνα των μειονοτικών ομάδων στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου ως επιβαρυντικής περίστασης για όλα τα αδικήματα και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις εξαναγκαστικές εξώσεις συγκαταλέγονται στα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ».

Επιπλέον, η Επίτροπος ανησυχεί για τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται από εξτρεμιστικές ομάδες και καλεί τις αρχές να καταδικάσουν έντονα και δημοσίως αυτές τις εκδηλώσεις.

Τέλος, η Επίτροπος Mijatović ανησυχεί για τη συνεχή επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Βουλγαρία. Η αδιαφανή ιδιοκτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι απειλές και η παρενόχληση των δημοσιογράφων, αποτελούν χρόνια προβλήματα. Επιπλέον, η πολιτική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία του Τύπου.

"Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι πολίτες χρειάζονται έναν ελεύθερο, διερευνητικό και ανεξάρτητο τύπο για να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στο δημοκρατικό ιστό της κοινωνίας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους χωρίς παρεμβολές», καταλήγει.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ