Τράπεζες: Οι προκλήσεις και το νέο στοίχημα

• Δεν έχουμε περιθώρια για αποτυχία στην αναμόρφωση του τραπεζικού μοντέλου

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αφ’ ενός είναι ενδιαφέρουσες και αφ’ ετέρου μπορούν να θεωρηθούν θετικές. Αναφερόμαστε στην επαναφορά των τραπεζών στην κερδοφορία καθώς και στις προθέσεις των διοικήσεων τους να επιφέρουν βαθιές τομές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας τους.

Αν και η κερδοφορία τόσο των συστημικών τραπεζών, όσο και των υπολοίπων μπορεί να χαρακτηριστεί ασθενική, εντούτοις δείχνει μια αλλαγή στην τάση προς το καλύτερο. Το ίδιο και τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων τους δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στα δεδομένα του τραπεζικού τομέα.

Σημαντικότερο όλων, όμως, είναι οι προθέσεις των διοικήσεων των τραπεζών για τομές και αλλαγές. Αν στηριχθούμε στις δημόσιες δηλώσεις τους, όπου αναφέρονται οι προθέσεις και οι προτεραιότητες τους, μπορούμε να πούμε ότι οι προβληματισμοί τους είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Κάνουν σωστές διαπιστώσεις και εντοπίζουν ακριβώς τους τομείς που πρέπει να αναμορφωθούν.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον θα καταφέρουν να επιφέρουν αυτές τις αλλαγές και να αναμορφώσουν τη δομή και τη λειτουργία των τραπεζών. Κατά πόσον θα μπορέσουν να υπερβούν εσωτερικές αγκυλώσεις και συντεχνιακές ενστάσεις. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το τραπεζικό σύστημα. Να μπορέσει, δηλαδή, να δημιουργήσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα εγγυάται τη διαχρονική κερδοφορία και να καθιστά τις τράπεζες ξανά δυνατούς παίκτες στην οικονομία.

Θέλουμε δεν θέλουμε το τραπεζικό σύστημα έχει παθογένειες, εγγενείς αδυναμίες και σε πολλούς τομείς παρουσιάζει στρεβλώσεις.

Την ίδια ώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες εσωγενείς και εξωγενείς προκλήσεις που απειλούν το σήμερα και το αύριο του.

Άρα, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αναμορφώσεις και ανακατατάξεις είναι εκ των ων ουκ άνευε.

Δυστυχώς, σ’ αυτό το σκηνικό ενυπάρχει και η πίεση του χρόνου, με την έννοια ότι θα πρέπει να βιαστούν για τις αλλαγές.

Για παράδειγμα, επείγει το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», ο εξορθολογισμός των χαρτοφυλακίων τους, η μείωση του εργατικού κόστους, η αντιμετώπιση του υπεράριθμου προσωπικού τους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών τους, ο περιορισμός των υποκαταστημάτων τους, η προώθηση στην αγορά νέων ευφάνταστων προϊόντων και υπηρεσιών, η ομαλή χρηματοδότηση της εγχώριας αγοράς, οι προοπτικές επεκτάσεις και άλλα.

Όλα αυτά, θα πρέπει να τεθούν μέσα σ’ ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα καταλήγει στον εκσυγχρονισμό, στην ευελιξία και στην αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αν οι τράπεζες μας δεν καταφέρουν να κερδίσουν αυτό το στοίχημα, οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο πάνω τους. Δυστυχώς, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει ο τραπεζικός τομέας στη μικρή οικονομία μας, όλες αυτές οι επιπτώσεις θα μετακυλιστούν στην ίδια την οικονομία μας και στους πελάτες τους.

Και δυστυχώς, ούτε η οικονομία, ούτε οι πολίτες αντέχουν άλλα βαρίδια. Όλοι είναι τραυματισμένοι από την κρίση και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της. Όλοι θέλουν και επιθυμούν ξεπέρασμα των προβλημάτων και δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης και προόδου.

Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια των τραπεζών πρέπει να πετύχει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για αποτυχία. Καμία οικονομία δεν μπορεί να πάει μπροστά, χωρίς σύγχρονο, υγιές και ευέλικτο τραπεζικό σύστημα. Αυτό να το θυμούνται καλά, όσοι ανέλαβα το δύσκολο έργο της αναδόμησης του τραπεζικού τομέα…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ