Ελεγκτής : Προς ακτινογραφία της δημόσιας υπηρεσίας για τις επιδόσεις της

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δεν είναι δεκανίκι κανενός, δήλωσε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών είπε ότι «σίγουρα δεν θα χαρακτήριζα τον γενικό εισαγγελέα δεκανίκι κανενός, το γεγονός όμως ότι ο γενικός εισαγγελέας είναι ένα πρόσωπο του επιπέδου γνώσεων, εντιμότητας, εγκυρότητας του κυρίου Κώστα Κληρίδη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για την ελεγκτική υπηρεσία αυτό».

Ακτινογραφία δημόσιας υπηρεσίας από ελεγκτική υπηρεσία

Ο γενικός ελεγκτής ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι η υπηρεσία προγραμματίζει ακτινογραφία της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο έλεγχος θα αφορά εκτεταμένο έλεγχο για τις επιδόσεις όλης της δημόσιας υπηρεσίας, εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής, αναλύοντας τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας για το 2020.

Σε παρατήρηση των βουλευτών εάν μπορεί να επιβάλλει μέτρα η ελεγκτική υπηρεσία και αν θα άλλαζε κάτι μετά τον έλεγχο ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «μπορούμε να εισηγηθούμε να αλλάξει η διαδικασία διότι θεωρούμε ότι είναι γραφειοκρατική, ή να πούμε σε ένα τμήμα ότι διαπιστώσαμε ότι δεν παράγει αρκετά ακόμη να ζητήσουμε να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει ένα οργανισμό. Μπορούμε να εισηγηθούμε χίλια πράγματα ώστε να αξιοποιούν τους πόρους τους με παραγωγικό τρόπο», απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης.  

Ποινική έρευνα για πέντε πρώην υπαλλήλους ελεγκτικής

Αναφερόμενος στην ελεγκτική  υπηρεσία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «πέντε πρώην υπάλληλοι της υπηρεσίας από τους οποίους ο ένας υπηρετεί ακόμη ενώ ένας από τους τέσσερις έχει αποβιώσει είχαν συστήσει εταιρεία το 2007 ενώ απαγορεύεται από την περί δημόσιας υπηρεσίας νόμο. Επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις και αφού δοθεί άδεια από το υπουργείο οικονομικών» διευκρίνισε.

«Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δήλωσαν ότι είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, κάτι για το οποίο ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ποινική έρευνα» είπε και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την αστυνομία. Ο γενικός εισαγγελέας όταν του ζήτησα γνωμάτευση με συμβούλεψε να αναμένω μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διερεύνηση και ακολούθως να ξεκινήσω πειθαρχική διαδικασία για τον ένα υπάλληλο που παραμένει στην υπηρεσία».

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι «τον Απρίλιο του 2014 όταν είχα διοριστεί στην ελεγκτική υπηρεσία βρήκα συσσωρευμένη απίστευτη εργασία για τοπική αυτοδιοίκηση, κοινότητες και άλλους οργανισμούς που δεν είχαν ελεχθεί για 10 έως 15 χρόνια».

«Μέχρι το 2014 δεν επέτρεπε το τότε νομικό πλαίσιο την ανάθεση σε ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο τον έλεγχο ενός ημικρατικού ή άλλου κοινωνικού οργανισμού. Ο νόμος άλλαξε το Γενάρη του 2014», σημείωσε.

 

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ