Η ανταγωνιστικότητα και ο τουρισμός

Η φετινή τουριστική χρονιά μπήκε προς την τελική ευθεία και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ικανοποιητική για την Κύπρο. Τόσο ο αριθμός των τουριστών, όσο και τα τουριστικά έσοδα της χώρας μας, θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.

Ήδη, ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ρίχνουν ευθύνες είτε στην κυβέρνηση, είτε στις αεροπορικές εταιρείες, είτε σε άλλους. Βγάζοντας τους εαυτούς τους, εκτός της εξίσωσης, επιρρίπτουν ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους εαυτούς τους.

Και όμως, ένας βασικός λόγος της μη έλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών φέτος ήταν οι ψηλές τιμές που προσφέραμε το τουριστικό μας προϊόν. Αυτό ώθησε, όχι μόνο τους ξένους να μην προτιμήσουν την Κύπρο, αλλά και πολλούς κύπριους να επιλέξουν την Ελλάδα ή άλλους προορισμούς. Φυσικά, υπήρξαν και άλλοι αρνητικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη επαρκούς αεροπορικής συνδεσιμότητας με μεγάλες αγορές (π.χ. Γερμανία), η ποιότητα των υπηρεσιών μας, η σημαντική μείωση τιμών άλλων ανταγωνιστικών μας αγορών (Αίγυπτος, Τουρκία, Ισπανία, κλπ) και άλλα. Η ανταγωνιστικότητα, όμως, διαδραματίζει μεγάλο ρόλο, γι’αυτό το Χειμώνα, ας δούμε σοβαρά αυτό το θέμα για τη νέα τουριστική σεζόν.

ΙΟΣ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ