Η διεθνής απαξίωση των επιτοκίων και η Κύπρος

- Η απώλεια της αξίας του χρήματος προκαλεί στρεβλώσεις που προβληματίζουν

Μπορεί εμείς εδώ στην Κύπρο να μην ασχολούμαστε με θέματα πέραν από τη μύτη μας, όμως το διεθνές οικονομικό πριβάλλον είναι τελευταία αρκετά ανήσυχο από εξελίξεις που αφορούν την αξία και την απόδοση του χρήματος. Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα έχει ταρακουνήσει αρκετές πέτρες, με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε την παγκόσμια απαξίωση των επιτοκίων. Μάλιστα, η απότομη πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα,  έκανε αρκετούς επενδυτές να σκεφτούν το έως και πριν από λίγο καιρό αδιανόητο, δηλαδή την προοπτική αρνητικών επιτοκίων και στις ΗΠΑ.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, όσοι δανείζουν μέσω των αγορών τα χρήματά τους συνήθως περιμένουν κάτι περισσότερο όταν αποπληρωθούν. Το επιτόκιο είναι αποζημίωση για τον πληθωρισμό ή αντανακλά το ρίσκο της επένδυσης. Σήμερα, ωστόσο, κρατικά ομόλογα άνω των 15 τρισ. δολαρίων ανά τον κόσμο εμφανίζουν αρνητικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν αυτές τις χώρες για να αποθηκεύσουν σε ασφαλές μέρος τα χρήματά τους. 

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε, όπως θυμίζει η Wall Street Journal (WSJ), δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που η Federal Reserve (FED) αύξανε τα επιτόκιά της και οι επενδυτές πόνταραν σε περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς η οικονομία αναπτυσσόταν δυναμικά και η ανεργία υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Όμως, ο κλιμακούμενος σινο-αμερικανικός πόλεμος, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι διαρκείς αναταραχές στις διεθνείς αγορές ανάγκασαν την αμερικανική κεντρική τράπεζα σε στροφή 180 μοιρών. Έτσι τον περασμένο μήνα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά από το 2008. 

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, θέλησε να στείλει το μήνυμα πως η απόφαση αυτή ήταν απλά μία κίνηση «προσαρμογής» και όχι η έναρξη ενός επιθετικού γύρου χαλάρωσης. Οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν θα είναι μικρές και λίγες, διευκρίνιζε, προκαλώντας, ωστόσο, απογοήτευση στις αγορές. Όταν, ωστόσο, τα τόνιζε αυτά, ο εμπορικός πόλεμος δεν είχε ακόμη εξελιχθεί σε νομισματικό. 

Η ραγδαία υποτίμηση του κινέζικου γιουάν, έναντι του δολαρίου, αλλά και η υποχώρηση άλλων μεγάλων νομισμάτων, όπως του ευρώ και της στερλίνας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενδεχομένως να μην επιτρέψουν στον Πάουελ να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αλλά να τον σπρώξουν σε μία πολιτική, πιο κοντά σε αυτήν που ζητάει ο Ντόναλντ Τραμπ: επιθετικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού, που θα αποδυναμώσουν το δολάριο.  

Στην Κύπρο, αρχίσαμε να πρωτο-αντιλαμβανόμαστε αυτές οι ραγδαίεις εξελίξεις από τις μειώσεις των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών. Σήμερα, όλοι κατανοούμε ότι δεν αξίζει τον κόπο κάποιος να έχει τα χρήματα του στις τραπεζικά ταμεία, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να φτάσουμε κι’εμείς στο σημείο να μας χρεώνουν οι τράπεζες για τη φύλαξη των χρημάτων μας, επιβάλλοντας μας τα γνωστά διεθνώς “φύλακτρα”.

Το αδιέξοδο για τους καταθέτες στην Κύπρο γίνεται μεγαλύτερο από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επένδυσης. Το Χρηματιστήριο και οι μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να προβληματίζουν. Οι τολμηροί τοποθετούν τα χρήματα τους σε επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο μέλλον ; Αν ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πάρει διαστάσεις νομισματικής σύγκρουσης, αν οι αποδόσεις συνεχίσουν την κατηφόρα και αν τα επιτόκια γίνουν μια παλιά καλή ανάμνηση, τότε πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε οικονομικές στρεβλώσεις που θα φέρουν ύφεση και στασιμότητα, με πολλά αδιέξοδα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εμείς, ως Κύπρος προβληματιζόμαστε γι’αυτές τις πιθανές εξελίξεις ή απλά θεωρούμε τα όσα συμβαίνουν διεθνώς δεν πρόκειται να μας αγγίξουν ; 

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ