Γερμανία: Ένας στους τέσσερις βουλευτές έχει επιπλέον έσοδα από «παράλληλες δραστηριότητες»

Ένας στους τέσσερις βουλευτές στη Γερμανία έχει επιπλέον έσοδα παράλληλα με τη βουλευτική του αποζημίωση, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν μετά από σχετική αξιολόγηση δεδομένων, στην οποία προχώρησε το περιοδικό Der Spiegel μαζί με την οργάνωση «Πρωτοβουλία Διαφάνειας-Παρατηρητήριο Βουλευτών». Κατά τα ίδια στοιχεία, οι Γερμανοί βουλευτές από το φθινόπωρο του 2017 κέρδισαν συνολικά πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις παράλληλες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 202 από τους συνολικά 709 βουλευτές, δηλαδή τουλάχιστον ο έννας στους τέσσερις, έχει πληρωθεί για μια τουλάχιστον παράλληλη δραστηριότητα. Οι Γερμανοί βουλευτές επιτρέπεται σαφώς να έχουν και άλλες απολαβές, εκτός από τη βουλευτική τους αποζημίωση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων να «αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων».

Ωστόσο υπάρχουν επικρίσεις, κυρίως σχετικά με τις επιπλέον απολαβές βουλευτών για θέσεις που σχετίζονται με τον χώρο της οικονομίας. Και αυτό γιατί αυτές οι θέσεις θεωρούνται «κερκόπορτα» για διάφορους λομπίστες, όπως εξηγεί η Λέα Μπράιαντ εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Διαφάνειας-Παρατηρητήριο Βουλευτών».

Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι στην κορυφή

Οι επιπλέον απολαβές δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της γερμανικής Βουλής. Τις υψηλότερες απολαβές με 1,38 εκατομμύρια ευρώ έχει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Σεμπάστιαν Μπρεμ. Διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο με 241 πελάτες. Όπως πάντως σπεύδει να διευκρινίσει, δεν πρόκειται για προσωπικό κέρδος, αλλά για τον συνολικό τζίρο του γραφείου, το οποίο απασχολεί 25 συνεργάτες και άλλους φοροτεχνικούς.

Στις πρώτες δέκα θέσεις των πιο πλούσιων βουλευτών από επιπλέον εισοδήματα βρίσκονται κυρίων νομικοί και φοροτεχνικοί. Πολύ καλές είναι και οι αμοιβές που προέρχονται από ομιλίες. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε πάνω από 300.000 ευρώ πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες προέρχονται από συνολικά 50 ομιλίες. Πολύ δραστήριος σε αυτόν τον τομέα είναι και ο Γκρέγκορ Γκύζι, βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» με συνολικά 90 ομιλίες και συμμετοχές σε συζητήσεις. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα έσοδα που έχει από το δικηγορικό του γραφείο.

Πράσινοι, «οι εθελοντές»

Οι περισσότεροι βουλευτές με επιπλέον εισοδήματα προέρχονται από την Χριστιανική Ένωση (CDU) και τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ οι λιγότεροι από το κόμμα των Πρασίνων. Επίσης οι Πράσινοι κερδίζουν σαφώς πολύ λιγότερα από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. 67 βουλευτές κέρδισαν συνολικά το ποσό των 92.000 ευρώ. Τέσσερις ανένταχτοι σε κοινοβουλευτικές ομάδες βουλευτές - τρεις πρώην βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και ένας πρώην σοσιαλδημοκράτης - κέρδισαν συνολικά 395.000 ευρώ.

Οι βουλευτές των Πρασίνων δεν έχουν λιγότερες παράλληλες δραστηριότητες, ωστόσο πολλές από αυτές είναι σε εθελοντική βάση ή οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ το χρόνο.

Τα έσοδα των επιπλέον αμοιβών δεν δηλώνονται πάντοτε αναλυτικά και με πλήρη αναφορά για τον εντολές ή εργοδότη, γεγονός που οδηγεί μερικές φορές σε ασάφειες. Για παράδειγμα βουλευτής της AfD δηλώνει ότι έλαβε 600.000 ευρώ από την «εντολή 30468». Σύμφωνα με τη Λέα Μπράιαντ θα πρέπει να τεθούν αυστηρότεροι όροι διαφάνειας, ώστε οι βουλευτές να μην επικαλούνται διατάξεις που διευκολύνουν την απόκρυψη των εντολέων τους.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πάντως ότι ο αριθμός των βουλευτών με παράλληλες δραστηριότητες έχει αυξηθεί (από 22% στην αρχή της βουλευτικής περιόδου σε 28% σήμερα) και συχνά το βουλευτικό αξίωμα χρησιμοποιείται ως μέσο για την προσέλκυση και άλλων δραστηριοτήτων.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ