Τι απαντά ο Ακιντζί για την απόρριψη της πρότασης του

Το απόγευμα της Τρίτης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τοποθετήθηκε με μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την απόρριψη της τ/κ πρότασης περί δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την λύπη του για την απόρριψη της τ/κ πρότασης από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο ίδιος δεν κρύβει την έκπληξη του απέναντι στους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η πρόταση.

Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν την ε/κ πλευρά στην απόρριψη της πρότασης, ο κ. Ακιντζί επισήμανε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι η πλευρά που ζητεί λύση στην Κύπρο περισσότερο από όλους υπήρξε (ανέκαθεν) ο Τ/κ λαός, οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από το status quo. Αυτό το απέδειξε όχι μόνο με λόγια, αλλά και στο δημοψήφισμα του 2004 και το 2017 στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα».

Στην συνέχεια ο τ/κ ηγέτης, επεσήμανε τα εξής: «Ο λόγος για τον οποίο αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που είναι επικεντρωμένη στην λύση, δεν είναι η τ/κ πλευρά, αλλά η ε/κ πλευρά που απορρίπτει με επιμονή την πολιτική ισότητα και την ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις της τ/κ πλευράς. Επιπλέον, για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, οι συστάσεις μας προτείνουν τη συνεργασία, και εστιάζουν στα οφέλη των δύο κοινοτήτων σε αντίθεση με την αξίωση της ελληνικής πλευράς».

Τέλος, ο κ. Ακιντζί τονίζει πως «η συνεργασία στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής στον τομέα των υδρογονανθράκων θα είχε ως αποτέλεσμα την συντόμευση της πορείας προς τη λύση και όχι την παρεμπόδιση της. Δυστυχώς, η ελληνική ηγεσία προτιμά την πολιτική της έντασης παρά την ανάπτυξη της συνεργασίας και του διαλόγου και τη διευκόλυνση της διαδικασίας επίλυσης. Είναι σαφές ότι αυτή η στάση δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ