Καρογιάν:Επιμονή σε αρχές και αξιοποίηση πλεονεκτημάτων

Πρέπει να επιμείνουμε σε αρχές μας, να δώσουμε μια σαφέστατη απάντηση και το στίγμα για ανάγκη λύσης του Κυπριακού, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, μετά το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό.

 
Σε δηλώσεις του, κατά την πρώτη παρουσία της παράταξης στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο κ.Καρογιάν είπε πως η Δημοκρατική Παράταξη είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις απόψεις, την ανάλυση και τις σκέψεις της "σε ό,τι αφορά το έγγραφο του κ.Ακιντζί, αλλά την ίδια ώρα να επιμείνει ότι πρώτιστος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι που να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε., στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ και αναμφίβολα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επέλθει η ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή".
 
Εξέφρασε δε τη θέση πως "όποτε η Τουρκία νιώθει στριμωγμένη ή όποτε νιώθει ότι θα πρέπει να κάνει κινήσεις στη σκακιέρα, αυτό κάνει, το έκανε, εξάλλου και σε προηγούμενες περιόδους", ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει, από την απάντηση του, να δώσει και το στίγμα της πλευράς μας, ότι δηλαδή επείγει η λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, στη βάση των αρχών που διέπουν τη διεθνή νομιμότητα σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
"Είναι μια δύσκολη περίοδος, χρειάζεται σύνεση, χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, την ίδια ώρα όμως χρειάζεται και αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία", ανέφερε και διαμήνυσε ότι "πρέπει να εμμείνουμε στους στόχους μας, να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και ταυτόχρονα, να υπάρχει και ειρμός στις κινήσεις μας".
 
Κατά τον Μάριο Κάρογιαν, είναι μια πολύπλοκη και πολυσύνθετη περίοδος, όπου θα πρέπει "διπλωματικά και πολιτικά και άλλως πως, να κινηθούμε έτσι που να μεγιστοποιήσουμε τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσουμε, αν είναι δυνατόν, λύση στο Κυπριακό πρόβλημα".
 
Κληθείς ν` απαντήσει κατά πόσο συμφωνεί με τη θέση του ΔΗΚΟ για ανάγκη νέας στρατηγικής χωρίς παλινδρομήσεις στο Κυπριακό, υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2008, "ότι δηλαδή εμείς θα πρέπει να επιδιώξουμε λύση στα πλαίσια των Η.Ε, στα πλαίσια της ΔΔΟ, όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες".
 
Λέγοντας πως είναι ρευστό το περιβάλλον και κάθε μέρα στην περιοχή μας, αλλά και αλλού, συντελούνται μεγάλες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές μετακινήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης ανέφερε πως "χρειάζεται προσαρμογή, χρειάζεται νηφαλιότητα, ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων, μακριά από δογματισμούς, ετικέτες ή μακριά από τοποθετήσεις που, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να χαϊδεύουν αυτιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν προωθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού".
 
"Ας φύγουμε από τις ετικέτες και ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται συνέργεια πολλών παραγόντων", συμπλήρωσε.
 
Τέλος, δήλωσε πως σωστά η κυπριακή κυβέρνηση αναπτύσσει τις τριμερείς συνεργασίας και "σωστά διαβουλεύεται και συζητά στρατηγικά και με ΗΠΑ και με Ρωσία και με άλλους ισχυρούς παίκτες, αφού αυτά τα ατού που έχουμε στο χέρι μας, είναι καλό να τα αξιοποιούμε, μακριά από δογματισμούς".
 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ