Αποφασίζουν οι εργολάβοι για τη μεσολαβητική πρόταση Υπουργείου Εργασίας

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εργολάβων. 
Οι 110 συμμετέχοντες εργολάβοι θα αποφασίσουν κατά πόσο θα αποδεχτούν τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία που επηρεάζει 15-20 χιλ. υπαλλήλους. Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπέβαλε στην εργοδοτική πλευρά και τις συντεχνίες δεσμευτική μεσολαβητική πρόταση για την ανανέωση της σύμβασης που εκκρεμεί από το 2015.
 
Οι συντεχνίες των Οικοδόμων έχουν πει από την πλευρά τους το τελικό ναι, ενώ αυτή τη στιγμή είναι η σειρά της άλλης πλευράς να δώσει την απάντησή της. Το κλίμα πάντως είναι θετικό και στις δύο πλευρές καθότι έχουν υπάρξει μακρές διαβουλεύσεις ενώπιον του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ετοιμαστεί αυτή η μεσολαβητική πρόταση. Μάλιστα, το κλίμα ήταν κάπως έντονο στις δύο πλευρές και χρειάστηκε η εμπλοκή της υπουργού προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.
 
Πάντως, το κλίμα είναι θετικότερο αυτή τη φορά ανάμεσα στους εργολάβους. Παρότι στις επαρχιακές συνελεύσεις ακούστηκαν κάποιες επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο εφαρμογής της σύμβασης (κυρίως από την ελεύθερη Αμμόχωστο), εντούτοις, εκτιμάται ότι θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η χρυσή τομή σε ένα χρονίζον ζήτημα.
 
Τα περιθώρια έχουν στενέψει και εάν επικρατήσει η αρνητική απάντηση, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους εργολάβους, οι οποίοι θα είναι για δεύτερη φορά αυτοί που απορρίπτουν πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε ναυάγιο στην προηγούμενη πρόταση καθώς οι εργολάβοι την απέρριψαν στις γενικές συνελεύσεις, παρά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στις δύο πλευρές. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση είναι ότι δεν υπάρχει πρόνοια για τα όρια της μισθοδοσίας (κάτι που ήταν κόκκινο πανί για τους εργολάβους), αλλά εισάγεται στο πλαίσιο ανανέωσης σύμβασης νομική ρύθμιση για κατοχύρωση ουσιωδών ωφελημάτων (κάτι που ικανοποιεί τις συντεχνίες). Παράλληλα, σύμφωνα με την επικείμενη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση του 70% του συνόλου των αποκοπών που είχαν οι εργαζόμενοι το 2013.

Από πλευράς υπουργείου, η αποδοχή της πρότασης θα συνοδευτεί με έγκριση από το Υπουργικό σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για να υπάρξει νομική κατοχύρωση ουσιωδών ωφελημάτων που παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα.  Τα ωφελήματα αυτά αφορούν το ύψος των φιλοδωρημάτων κατά τις εορτές και αργίες, την παραχώρηση υπερωριακού επιδόματος μετά από συμπλήρωση 38 ωρών εργασίας και τις εισφορές του ταμείου προνοίας.
  
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ