Ικανοποίηση ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ για ψήφιση Νόμου για καταχρηστικές ρήτρες

Την ικανοποίησή του και τα συγχαρητήρια προς τη Βουλή για την ψήφιση του Νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες, εκφράζει ο Σύνδεσμος προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ). Ο νόμος αυτός κωδικοποιεί με σαφήνεια τι είναι καταχρηστικές ρήτρες και με ρητές πρόνοιες απαγορεύει την χρήση τους, ενώ επεκτείνει επίσης την προστασία σε νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου, ιδιαίτερα συγχαρητήρια εκφράζονται προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου που μετά από ομόφωνη παράκληση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, συνέταξε ένα ισορροπημένο κείμενο που προστατεύει τους καταναλωτές -Δανειολήπτες και θέτει τέρμα στην εκμετάλλευση τους.

Σε σχέση με την πρόταση Νόμου, ο Σύνδεσμος προβαίνει σε μια αναφορά σε συγκεκριμένα σημεία. Όπως αναφέρει, δεν επηρεάζει ούτε εμποδίζει τις εκποιήσεις, όπως δηλώνουν ορισμένοι κινδυνολογώντας με αόριστες πιθανολογήσεις και χωρίς συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι πρόκειται να επηρεάσουν το Τραπεζικό Σύστημα και την οικονομία. Επίσης, οι στοχευμένες διαφοροποιήσεις δεν « ξεδοντιάζουν» τον υφιστάμενο νόμο αλλά ούτε υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, με το Νόμο τίθεται ξεκάθαρα ότι θα ελέγχεται δικαστικά η υποχρέωση των Τραπεζών να προβαίνουν σε σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που είναι ορθολογικά το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Επομένως, προστίθεται, θα πρέπει να σταματήσουν να προβάλλουν αβάσιμες και αόριστες ενστάσεις.

Η νομική υποχρέωση των Τραπεζών για σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο του 2018, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Σύνδεσμος, οι Τράπεζες, παραβαίνοντας τις νομικές τους υποχρεώσεις προχωρούν στις εκποιήσεις χρησιμοποιώντας τα «δόντια» τους για να εκβιάζουν τους Δανειολήπτες προκειμένου να δέχονται τις παράνομες υπερχρεώσεις που επιβάλλουν, χρησιμοποιώντας καταχρηστικές πρόνοιες των δανειακών συμβάσεων.

«Η Βουλή είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί έστω και τώρα κατάφερε να προστατεύσει τους Δανειολήπτες, που αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας χωρίς να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων και χωρίς να ξεδοντιάσει το υφιστάμενο μέχρι προχθές νομικό πλαίσιο. Αυτό πράγματι είναι επίτευγμα και όλοι πρέπει να προστατευθούν», αναφέρει ο Σύνδεσμος και διερωτάται τέλος τι ενοχλεί η ψήφιση σε νόμο της αναστολής των εκποιήσεων μέχρις ότου λειτουργήσει το σχέδιο Εστία.

«Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε επανειλημμένα ότι με την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Εστία αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης. Επομένως η εναντίωση στην επισημοποίηση αυτής της θέσης με τον νόμο μόνο βάσιμες υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις των Τραπεζών μπορεί να δημιουργεί», καταλήγει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ