Ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Χριστόφια-Η νεκρώσιμος ακολουθία (φώτο, βίντεο) [LIVE]

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Με τιμές εν ενεργεία προέδρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αξιωματούχων και προσωπικοτήτων από την Κύπρο και το Εξωτερικό

Από τις 9 το πρωί έως και τις 3 το απόγευμα, η σορός του πρώην προέδρου, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τον τελευταίο ασπασμό στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία. Στη συνέχεια η σορός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί εν πομπή στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο για την εξόδιο ακολουθία.

Στη συμβολή της οδού Ελαιώνος με τη Σταδίου θα τον περιμένουν εκατοντάδες νέοι της ΕΔΟΝ για να τον συνοδεύσουν μέχρι την εκκλησία, όπου θα ευρίσκονται τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Χριστόφια για να δεχθούν από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, τα συλλυπητήρια από τα μέλη της Κυβέρνησης, τον πολιτικό κόσμο, τους αξιωματούχους, τους διπλωμάτες και τις προσωπικότητες που θα φθάσουν στην Κύπρο για την κηδεία.

Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας. Επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος θα εκφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, άνω εκ μέρους της οικογένειας ο υιός του εκλιπόντος Χρίστος Χριστόφιας.

Σημειώνεται δε, πως αντί για κατάθεση στεφάνων θα γίνονται εισφορές στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και στο σωματείο Συναδελφικής Στήριξης, όπως είναι και η επιθυμία της οικογένειας. Ενώ για όσους επιθυμούν να παραστούν στο λαϊκό προσκύνημα στην ΠΕΟ και στην κηδεία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά τους από όλες τις επαρχίες.

Συνεχής Ενημέρωση:

17:00: Tο τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Χριστόφια. Άρχισε η εξόδιος ακολουθία. 

Τσίπρας: Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε 

Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία για να παραστεί στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετέβη το απόγευμα στα γραφεία του ΑΚΕΛ και συνοδευόμενος από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στο κόμμα.
 
Σε δηλώσεις αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «είμαι σήμερα εδώ στην Κύπρο με μια δυσάρεστη αφορμή, για να αποτίσω φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, σε ένα σπουδαίο ηγέτη της κυπριακής Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά».
 
«Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος» συνέχισε.
 
«Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

16:54: Έφτασαν στον Ιερό Ναό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, με το πλήθος που βρίσκεται εκεί να χειροκροτεί. 

Τους υποδέχθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. 

16:38: Στον Ιερό Ναό και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου με τη σύζυγό του Ανδρούλλα Βασιλείου.

16:31:Στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

16:28:Έφτασαν στην εκκλησία ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας απεβίωσε την Παρασκευή, σε ηλικία 72 ετών, μετά από μεγάλη μάχη που έδινε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

15:41: "Στο καλό σύντροφε" Συνοδεία πομπής η σορός του Δημήτρη Χριστόφια, μεταφέρθηκε στην εκκλησία.

x1

x2

x3

x4

x5

x6

x7

 

15:11 Αναχώρησε απο το οίκημα της ΠΕΟ η σορός του Δημήτρη Χριστόφια

Αναχώρησε από το οίκημα της ΠΕΟ το όχημα που μεταφέρει τη σορό του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Λίγο μετά τις 2μμ έφτασε στο οίκημα και η σύζυγος του εκλιπόντος Έλση, η οποία συνοδεύει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά και τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ, τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια στην εκκλησία.

Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια, που εκτέθηκε απο τις 8:30πμ περίπου στο οίκημα της ΠΕΟ για λαϊκό προσκύνημα, μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, μέσω των οδών Αρχέρμου-Διγενή Ακρίτα -Σπύρου Κυπριανού, Γρίβα Διγενή, Προδρόμου, Λεύκωνος, Βυζαντίου και Ελαιώνων.

Στη συμβολή της οδού Ελαιώνων και Σταδίου η σορός θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου και θα σχηματιστεί πομπή από μέλη της ΕΔΟΝ, η οποία θα συνοδεύσει τη σορό του τέως Προέδρου στην εκκλησία όπου θα τελεστεί και η εξόδιος ακολουθία.

12.40 Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο ταμείων στους οποίους μπορεί το κοινό να καταθέτει εισφορές εις μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια.

1) Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης Εμμίσθων Λαϊκού Κινήματος

IBAN: CY89 0070 3610 0000 0000 4001 1782
SWIFT: CCBKCY2N
Ελληνική Τράπεζα (Πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα)

2) Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
IBAN CY76 0070 4210 0000 0000 4004 2425
SWIFT: CCBKCY2N
Ελληνική Τράπεζα (Πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα)

 

12.13 Άντρος Κυπριανού για Χριστόφια: «Ο Δημήτρης ήταν ο φίλος του καθενός» 

12.00 Με δάκρυσα συγκίνησης αποχαιρετά η Κύπρος τον Δημήτρη Χριστόφια

11.21 Ανοικτό και την Τετάρτη στο Προεδρικό το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον Δημήτρη Χριστόφια

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παραμείνει ανοικτό και αύριο, 26 Ιουνίου, από τις 10πμ μέχρι τις 2μμ, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

10.56 Στην Κύπρο ο Τσίπρας για τη κηδεία Χριστόφια

Στην Κύπρο φθάνει στις 2 το μεσημέρι ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να παραστεί στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παρουσίας του στο νησί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις 15.50 στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία όπου θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων και στη συνέχεια και συναντηθεί με τον ΓΓ του κόμματος, ‘Αντρο Κυπριανού.

Από εκεί θα μεταβεί στις 16.20 στο Προεδρικό, όπου θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων. Στις 16.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στις 16.50 θα αναχωρήσει από το Προεδρικό για να μεταβεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου στις 17.00 θα τελεστεί η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

10.35 Λέει αντίο στον Χριστόφια ο Νεοκλής Συλικιώτης9.20 Ανάρτηση ΠΕΟ9.00 Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 15:00 το απόγευμα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

8.35 Έφθασε η σορός του Δημήτρη Χριστόφια στην ΠΕΟ.

x5.PNG

x8.PNG

8.32 Στην ΠΕΟ κατέφθασε η σύζυγος του Δημήτρη Έλση Χριστόφια και ο γιος του, Χρίστος.

x2.PNG

x3.PNG

8.09 Παραλήφθηκε η σορός του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το γραφείο κηδειών Αρχάγγελου.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ