Γαλλία και Γερμανία δεν αποκλείουν τον κίνδυνο πολέμου με το Ιράν

Τη δέσμευσή τους ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστούν οι εντάσεις με το Ιράν, αλλά και την ανησυχία τους, καθώς ο χρόνος εξαντλείται και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός πολέμου εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας από το Παρίσι.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους έπειτα από υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι.

«Εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες θα επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία. Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος, αλλά λίγος χρόνος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας από την πλευρά του, ο οποίος παρευρέθηκε στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι «ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί».

«Χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό. Γι’ αυτό μιλάμε σε όλες τις πλευρές. Πήγα στο Ιράν και επίσης μιλάμε και με τους Αμερικανούς. Χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Είναι η ώρα του “η διπλωματία πρώτα” και αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε», πρόσθεσε ο Μάας.

Οι χώρες της Ε3 ασκούν πιέσεις για να συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά τη μονομερή απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από αυτήν πέρυσι και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Ο Λεντριάν σημείωσε επίσης ότι η απειλή του Ιράν να παραιτηθεί από τη δέσμευσή του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 όσον αφορά το όριο των αποθεμάτων του σε εξαφθοριούχο ουράνιο εντός 10 ημερών είναι πολύ ανησυχητική και δεν είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης, αλλά επέρριψε επίσης ευθύνες και στις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία δεν είναι καλή και ότι η εκστρατεία τους άσκησης των μέγιστων πιέσεων συμβάλλει στις εντάσεις», κατέληξε.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι αν δεν κάνουν κάτι για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον πετρελαϊκό της τομέα έως τις 8 Ιουλίου θα αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο.

Μετά τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στη Θάλασσα του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκαν οι ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επέρριψε την ευθύνη στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, ενώ το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επανήλθε σήμερα στο ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων και τη μερική απόσυρση του Ιράν από τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν το ελαφρύτερο που μπορούσε να λάβει η χώρα του. Χθες ωστόσο τόνισε ότι το Ιράν δεν θα διεξαγάγει πόλεμο με κανένα έθνος.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ επίσης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νέα ευρήματα, θραύσματα μαγνητικής νάρκης τα οποία αφαίρεσαν εμεπιρογνώμονες από το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο «Kokura Courageous» και υποστηρίζουν ότι φέρουν εκπληκτική ομοιότητα με αυτές που έχει το Ιράν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ