ΟΗΕ: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας να ερευνηθεί για τη δολοφονία Κασόγκι

Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι πρίγκιπας του Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είναι ατομικά υπεύθυνοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε σήμερα εισηγήτρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Αφού ερεύνησε επί έξι μήνες την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ ανακοινώνει στην έκθεσή της ότι «διαπίστωσε πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που δικαιολογούν την διεξαγωγή μίας επιπλέον έρευνας για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων Σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου».

Η εισηγήτρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα προμελετημένης εκτέλεσης, εν μέρει στηριζόμενη και στα ηχητικά ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και από το πώς είχε αντιμετωπιστεί νωρίτερα από Σαουδάραβες αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων τον είχε προειδοποιήσει: «Ερχόμαστε να σε πάρουμε».

Όταν ο Κασόγκι δεν συναργάστηκε, σύμφωνα με την έκθεση, επακολούθησε σύγκρουση μέσα στο προξενείο, μέχρι που ακούστηκε ένα βαρύ χτύπημα. Βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, εκτιμάται ότι στον δημοσιογράφο χορηγήθηκε πρώτα ηρεμιστικό και στη συνέχεια τον έπνιξαν με πλαστική σακούλα.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιμένουν ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση ο πρίγκιπας Σαλμάν. Το βασίλειο έχει θέσει ενώπιον της δικαιοσύνης 11 άτομα για τη δολοφονία του Κασόγκι επιδιώκει τη θανατική ποινή για πέντε από αυτούς. Σύμφωνα με την Καλαμάρ ωστόσο η δίκη δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και ζήτησε την αναστολή της.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ