Χωρίς φρένο το ράλι των ομολόγων: Σε νέο ναδίρ η απόδοση του 10ετους

Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιo στο ράλι των ομολόγων των δύο «ατίθασων» παιδιών του Νότου. Ελλάδα και Ιταλία βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί περαιτέρω σήμερα, την ώρα που η κούρσα των τίτλων της υπόλοιπης Ευρωζώνης κάνει σήμερα ένα μικρό διάλλειμμα.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς με νέα πτώση 4 μονάδων βάσης ή 1,51% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, διαμορφώνεται στο 2,47% στις 15:20 μμ. Ενδοσυνεδριακά την Τρίτη είχε υποχωρήσει έως και το 2,49% για να κλείσει τελικά στο 2,51%. Σε ιστορικό ναδίρ παραμένουν και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι. Το ομόλογο λήξης 2022 παρουσιάζει απόδοση 1,09%, ενώ εκείνο με λήξη το 2024 βλέπει το επιτόκιό του να έχει υποχωρήσει στο 1,25%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,09%. Ανάλογη πτώση παρουσιάζει και η απόδοση του ιταλικού διετούς.

Τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα αν και έχουν δει την απόδοσή τους να αποκλιμακώνεται αισθητά τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθούν να προσφέρουν άκρως ελκυστικά επιτόκια για τους επενδυτές σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς τίτλους. Υπάρχει δε η πεποίθηση πως παρά τις όποιες προκλήσεις για τις δύο οικονομίες, συνιστούν ασφαλή επενδυτική επιλογή. Στην περίτπωση της Ελλάδας ο παράγοντας, που καθησυχάζει είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου «επίσημου» τομέα.

Εν τω μεταξύ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, ανεβαίνει ελαφρώς στο -0,29% σε σχέση με το χθεσινό ναδίρ του -0,33%. H απόδοση του γαλλικού δεκαετούς επιστρέφει σε θετικό έδαφος, στο 0,005%, ενώ του ισπανικού ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 2,4%.

Το εάν το ράλι των ομολόγων θα έχει συνέχεια, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά το ισχυρό σήμα, που έστειλε χθες ο Ντράγκι από τη Σίντρα ότι έρχονται μέτρα χαλάρωσης, έχουν αρχίσει τα «στοιχήματα» για το πόσο γρήγορα θα έχουμε μείωση των επιτοκίων. Κάποιοι πιστεύουν ότι η απόφαση ίσως να έρθει και τον Ιούλιο, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ.  Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως έως τα τέλη του έτους το καταθετικό επιτόκιο θα έχει οδηγηθεί τουλάχιστον στο -0,5%.

naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ