Τουρκικές προκλήσεις, αντίδραση ΕΕ και Κυπριακό στις επαφές της Ομάδας Φιλίας Κύπρου- Γαλλίας στο Παρίσι

Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων και το Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων σε συνάντησή τους στο Παρίσι οι Βουλευτές μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου- Γαλλίας με μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης.

Την ομάδα απαρτίζουν ο Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη Νίκος Τορναρίτης, Άριστος Δαμιανού και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής τους Κύπριους βουλευτές υποδέχθηκε στη Γερουσία η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου Nelly Tocqueville. Ακολούθως, έγιναν δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο του Σώματος David Assouline.

Στην Εθνοσυνέλευση, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο Sarah El Haïry παρέθεσε γεύμα εργασίας, με συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, μέλους της Ομάδας, Carole Bureau-Bonnard, της Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας Annie Chapelier και των Μελών, Μαριέττας Καραμανλή, Jean-Luc Reitzer, Dino Cinieri, Laurence Trastour-Isnard και Jean-Felix Acquaviva.

Κατά τις συναντήσεις, εκφράστηκαν από πλευράς της αντιπροσωπίας ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, στη βάση αρχών, τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος όσο και στα κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι δυστυχώς η Τουρκία προχωρεί στην υλοποίηση των απειλών της, με παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και αγνοώντας προκλητικά τη διεθνή αντίδραση.

Χαιρετίζοντας τις αναφορές για την Κύπρο στην Κοινή Δήλωση της πρόσφατης 6ης Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε τη σημασία μιας συλλογικής απόφασης από πλευράς της ΕΕ, κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στις έκνομες, προκλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως επεσήμανε, κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου, τουτέστιν και της ΕΕ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι παρούσες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διερεύνηση των δυνατοτήτων σύγκλησης νέας διάσκεψης για την Κύπρο προσκρούουν στην εμμονή της Τουρκίας για διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Αγκάθι στις προσπάθειες αυτές, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, αποτελεί και η ερμηνεία της Τουρκίας περί πολιτικής ισότητας, την οποία ταυτίζει με την αριθμητική ισότητα και το δικαίωμα τουρκικού βέτο σε όλους τους θεσμούς, καθιστώντας έτσι το κράτος δυσλειτουργικό και πηγή νέων εντάσεων.

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο μια λύση που θα συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργεί ως ένα κανονικό, σύγχρονο κράτος- μέλος της ΕΕ.

Οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν ακόμα ότι, ενόσω παραμένουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στη χώρα, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο πρέπει να συνεχίσει την αποστολή της χωρίς αλλαγή του καθεστώτος της, σημειώνοντας ότι, με τις σημαντικές οικειοθελείς εισφορές Κύπρου και Ελλάδας για κάλυψη των δαπανών της UNFICYP, εκλείπουν και οι όποιες οικονομικές αιτιάσεις.

Από πλευράς των Γάλλων αξιωματούχων, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Εκατέρωθεν, υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η σημαντική αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας, ειδικότερα τους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, στη βάση κοινών αρχών και συμφερόντων και ενός κοινού οράματος για την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, περιλαμβανομένου του θέματος συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της εκπαίδευσης-πολιτισμού, ειδικότερα όσον αφορά στη διδασκαλία των γαλλικών στην Κύπρο και των ελληνικών στη Γαλλία. Υπογραμμίστηκε δε η ουσιαστική συμβολή της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Γαλλίας και Κύπρου στους κοινούς στόχους που έθεσαν οι δύο χώρες.

Εξάλλου, στα πλαίσια της επίσκεψής τους στη Γαλλική Γερουσία, οι Κύπριοι βουλευτές παρέστησαν σε συνεδρία της Ολομέλειας, κατά την οποία η προεδρεύουσα, Αντιπρόεδρος του Σώματος, Catherine Troendlé, χαιρέτισε την παρουσία της αντιπροσωπίας, σημειώνοντας ότι η Γαλλία αποτελεί στενό εταίρο της Κύπρου, ως καταδεικνύουν οι συχνές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Η αντιπροσωπία παρέστη, τέλος, σε δείπνο, που παρατέθηκε από τον Πρέσβη Παντιά Ηλιάδη, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στη Γερουσία, του Αντιπροέδρου του Σώματος και μέλους της Ομάδας Φιλίας και του Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ