Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ που εξέτασε την προκλητικότητα της Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ που είχε ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τι συζητήθηκε.

 Η συνεδρίαση αυτή πυροδότησε σενάρια έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο έχει την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδος μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «στο κόκκινο».
Η Αγκυρα που πιέζεται δείχνει απρόβλεπτη και η Αθήνα επιχειρεί διαχείριση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σοβαρές εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται στα ελλαδο-τουρκικά, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει έκτακτα το ΚΥΣΕΑ.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κινητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία τις τελευταίες μέρες στην περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Η συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη:

- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,

-Ο Υπουργός Εξωτερικών,

- Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,

ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακύρωσε την περιοδεία του σε Κω και Νίσυρο και επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στον κόλπο του Ομάν όπου μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να είναι «θερμό» το καλοκαίρι καθώς οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν ότι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις των Τούρκων, έπειτα και από τις πληροφορίες που έχει η Αγκυρα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει εργασίες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που θεωρηθεί επιβεβλημένο κάτι τέτοιο από τις εξελίξεις.

Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε μεταφορά στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η συνήθης» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ in.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ