Η Αστυνομία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

  • Με νέους προϊστάμενους θα πρέπει να επιχειρήσει βαθιές τομές

Το θέμα των σχέσεων της  Αστυνομίας με τους πολίτες είναι και γνωστό και παλιό. Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, η Αστυνομία δέχθηκε τα πυρά των Μέσων Ενημέρωσης και της κοινωνίας για λανθασμένες συμπεριφορές και τακτικές που επιστράτευσε για να επιβάλει την τάξη ή να διαχειριστεί  κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία έκανε σημαντικές προσπάθειες να καταστεί πιο φιλική προς τους πολίτες και να δείξει ένα νέο πρόσωπο προς την κοινωνία. Οι αστυνομικοί μας, όντως, έγιναν (λίγο) πιο ευγενικοί προς τους πολίτες, δείχνουν να σέβονται περισσότερο τους απλούς ανθρώπους και γενικά αποφεύγουν να επιδεικνύουν με έμφαση τη γνωστή ...ανωτερότητα τους όταν συλλαμβάνουν κάποιο ή όταν πρόκειται να του επιβάλουν πρόστιμο, κλπ.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με τις εξαφανίσεις ξένων γυναικών, η αστυνομία δεν ξεπέρασε όλα τα κουσούρια της. Ακόμα έχει προβλήματα, τα οποία φαίνεται να οφείλονται στην εσωτερική λειτουργία της, στις νοοτροπίες των στελεχών της  και γενικά στον τρόπο της δράσης της. Αυτές οι αδυναμίες τώρα βγήκαν προς τα έξω και καλώς ή κακώς αμαύρωσαν την καλή εικόνα που επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια να δημιουργηθεί.

Ήδη, ο ίδιος ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε προχθές πως αν οι έρευνες που γίνονται διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στην αναζήτηση εξαφανισθέντων γυναικών, δεν θα πρέπει να αποκλείονται ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κατά στελεχών της αστυνομίας. Άρα, η ίδια η Αστυνομία ,δεν αποκλείει να έγιναν κακοί χειρισμοί ή να μην επιδείχθη η δέουσα σημασία σε σοβαρά συμβάντα, όπως η εξαφάνιση ανθρώπων.

Είναι φανερόν ότι η Αστυνομία, πέραν των ερευνών, θα πρέπει να προβεί και σε μια δική της ενδοσκόπηση για τον τρόπο λειτουργίας της. Επιβάλλεται να οργανωθεί καλύτερα και να βρει νέους τρόπους που θα διευκολύνουν το έργο της και το κυριότερο να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα, η Αστυνομία δεν διαθέτει μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή, με εύκολο και ξεκάθαρο αριθμό, με τον οποίο να επικοινωνούν σε έκτακτες ανάγκες οι πολίτες μαζί της. Η Ελλάδα έχει τον αριθμό «100», τον οποίο οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ...πριν ακόμα γεννηθούν. Οι περισσότεροι κύπριοι δεν γνωρίζουμε τον αριθμό επικοινωνίας με την Αστυνομία, ίσως γιατί δεν προβλήθηκε αρκετά ή ίσως  γιατί δεν είναι εύκολος. Έτσι, όλοι πρώτα τηλεφωνούμε στην ΑΤΗΚ για να μας συνδέσουν ! Στις έκτακτες ανάγκες, όμως, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Επίσης, για τις εξαφανίσεις προσώπων, για παράδειγμα πάλι στην Ελλάδα, υπάρχει η υπηρεσία «Silver Alert”,  όπου οι φωτογραφίες και τα στοιχεία εξαφανισθέντων προσώπων μεταδίδονται με μεγάλη συχνότητα από την τηλεόραση. Υποθέτουμε ότι παρόμοιες ή και άλλες τέτοιες υπηρεσίες θα έχουν και οι Αστυνομίες άλλων χωρών.

Η δική μας Αστυνομία, λοιπόν, στα πλαίσια αναζήτηση λύσεων και για να αποφευχθούν παρόμοια ή άλλα τέτοια περιστατικά, θα πρέπει να δει τι κάνουν οι άλλες χώρες για καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους και να τα αντιγράψει. Είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσει τις μεθόδους της, να χρησιμοποιήσει περισσότερο τη σύγχρονη τεχνολογία και να φέρει τον πολίτη πιο κοντά της.

Αν, τώρα, με αυτά που βιώσαμε, δεν γίνει η σωστή εκ των έσω ανασύνταξη της Αστυνομίας και μείνουμε μόνο στην κατασταλτική αντιμετώπιση της κατάστασης, προφανώς και πάλι θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Σε λίγα χρόνια και πάλι θα συζητούμε για τις αδυναμίες της Αστυνομίας και τους κακούς χειρισμούς της. Η Αστυνομία, με την απόκτηση νέου Υπουργού και νέου Αρχηγού και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να προχωρήσει και στη δική της εσωτερική μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση. Μόνο έτσι, θα κερδίσει το στοίχημα της αναγνώρισης και της ανάδειξης του ρόλου της στην κοινωνία.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ