Ο Μακρόν συγκαλεί Συμβούλιο Οικολογικής Άμυνας τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Το πρώτο Συμβούλιο Οικολογικής Άμυνας συγκάλεσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. «Ώρα να αναλάβει δράση ο Εμανουέλ Μακρόν, για το περιβάλλον, αλλά και για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου», σχολιάζει η γαλλική «Monde» αφήνοντας υπόνοιες για την πολιτική σκοπιμότητα.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, 12 υπουργοί θα συντονίσουν την οικολογική δράση της κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί η προτεραιότητα που θα δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος στις δημόσιες πολιτικές, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται αργότερα σήμερα ανακοινώσεις για δεσμεύσεις για το κλίμα και την βιοποικιλότητα.

Τα πρώτα μέτρα που θα λάβει το Συμβούλιο θα αφορούν το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Montagne d'Or, ενός ανοιχτού χρυσωρυχείου στη Γουιάνα, το οποίο πρόσφατα ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε ότι «δεν είναι συμβατό» με τις γαλλικές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες.

Το Συμβούλιο αυτό θα κάνει επίσης έναν απολογισμό του σχεδίου για το κλίμα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και του σχεδίου για την βιοποικιλότητα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και, εν γένει, θα διασφαλίσει τη συνέχιση των «πράσινων» προγραμμάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως σχέδιο για ποδήλατα.

Το κόμμα του μακρόν, το LREM, κατέστησε την οικολογική μετάβαση προτεραιότητα του προγράμματός του για τις ευρωεκλογές, στις οποίες έχει στρατολογήσει μερικά μεγάλα ονόματα του οικολογικού στρατοπέδου, όπως ο Πασκάλ Κανφέν και ο Πασκάλ Ντιράν.

Ωστόσο οι οικολόγοι κατηγορούν τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους για πολιτική σκοπιμότητα με την ενέργειά του να «πρασινίσει» το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας και με την έναρξη της λειτουργίας του οικολογικού του συμβουλίου τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Monde

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ