Κίνδυνος ενός μπλακ-άουτ απειλεί τη Γερμανία

Tα σχέδια της Γερμανίας για κατάργηση του άνθρακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη δεκαετία, εάν δεν εγκαινιασθούν νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά λιγνιτικά εργοστάσια.

Η κατάργηση της χρήσης άνθρακα -του πρώτου σε χρήση ορυκτού καυσίμου παγκοσμίως για την παραγωγή ενέργειας- συμπίπτει με παράλληλο πρόγραμμα για την αναστολή λειτουργίας πυρηνικών μονάδων, μειώνοντας την επόμενη τριετία σχεδόν κατά το ένα-τρίτο την ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς.

 Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακριά από τις παραδοσιακές μορφές ορυκτών καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ. Η κυβέρνηση Μέρκελ εστιάζει στη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, καθώς η Γερμανία απέχει από την επίτευξη του στόχου για το 2020.

«Ανησυχώ πραγματικά για την επάρκεια ενεργειακής προσφοράς», δηλώνει στο Bloomberg ο Τομπάιας Φεντερίκο, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Energy Brainpool, η οποία είχε διατελέσει σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης και της RWE AG. «Ειδικά για το 2022 υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το τι θα συμβεί το χειμώνα εκείνης της χρονιάς. Χρειάζονται πέντε χρόνια για την ανέγερησ εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας και δεν έχουμε πλέον τέτοια χρονικά περιθώρια», προσθέτει.

Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Άνθρακα της Γερμανίας συνέστησε τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας από άνθρακα από τα 43 gigawatts το 2017 στα 30 gigawatts το 2022. Η ολική έξοδος αναμένεται το 2038. Σήμερα, περίπου το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία προέρχεται από μονάδες καύσης άνθρακα και πυρηνικά εργοστάσια.

Οι επενδύσεις σε «καθαρές» μορφές ενέργειας στη Γερμανία ήταν μειωμένες κατά 31% το 2018, στα 10,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ