Νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Νέα επιδείνωση παρουσίασε τον Μάρτιο του 2019 το οικονομικό κλίμα κυρίως λόγω της υποχώρησης του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

 Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου υποχώρησε στις 110,3 μονάδες καταγράφοντας μείωση 2,0 μονάδων σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που ο ΔΟΣ κινείται πτωτικά.
 
«Η μείωση οφείλεται κυρίως σε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών», αναφέρει το ΚΟΕ.
 
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και ζήτησης των επιχειρήσεων και, σε μικρότερο βαθμό, σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.
 
Οριακή βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις και για τα υπό εξέλιξη έργα, αντίστοιχα, αναφέρει η ΚΟΕ.
 
Επίσης οι ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τα επίπεδα των αποθεμάτων των τελικών προϊόντων ώθησαν ανοδικά το κλίμα στον τομέα της μεταποίησης.
 
Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά ως αποτέλεσμα προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για τη γενική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και αποδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.
 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ