Στροφή προς τη Δύση και η επόμενη μέρα

• Έπρεπε να ανακαλυφθεί φυσικό αέριο για να κάνουμε πολιτικές υπερβάσεις

Πίσω από το σκηνικό που στήθηκε στην Ιερουσαλήμ για την τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπάρχουν κάποιες πτυχές που χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Και δεν μιλάμε για τα οφθαλμοφανή που είναι η στήριξη των ΗΠΑ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου ή στα σχέδια των τριών χωρών για την ενεργειακή εκμετάλλευση της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Αναφερόμαστε στη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αλλαγή που συντελείται στην περιοχή με όχημα την ενέργεια. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η Κύπρος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ταυτίζει τα συμφέροντα της με το Ισραήλ. Για όσους θυμούνται την πρόσφατη ιστορία μας (από το 1960 και εντεύθεν) είναι ίσως η πρώτη φορά που η Κύπρος συγχρονίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς (και ίσως στρατιωτικούς) βηματισμούς της με το Ισραήλ. Για δεκαετίες, η Λευκωσία ήταν πιο κοντά στους Παλαιστίνιους και γενικά στον Αραβικό κόσμο, παρά στο Ισραήλ. Τώρα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χαλάμε τις σχέσεις μας με τους Άραβες, ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αλλαγή που συντελείται απομακρύνει την Κύπρο από τους Αδέσμευτους, μια σχέση που κάποτε ήταν η προμετωπίδα της εξωτερικής πολιτικής μας. Αν και το Κίνημα των Αδέσμευτών δεν έχει ούτε την αίγλη, ούτε την επιρροή που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες, εντούτοις η στροφή της Κύπρου προς τη Δύση είναι σαφέστατη. Με δίοδο την Ε. Ένωση, σήμερα είμαστε πολύ πιο κοντά στη Δύση.

Το τρίτο, που αποτελεί προέκταση του δεύτερου, είναι ότι η Λευκωσία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συστρατεύεται ξεκάθαρα με τις ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις της Ρωσίας.

Με βάση τα πιο πάνω γίνεται πλέον φανερό ότι η Κύπρος διάλεξε στρατόπεδο και επέλεξε συμμάχους για τις όποιες στοχεύσεις της, είτε στο κυπριακό, είτε στα ενεργειακά, είτε σε άλλα θέματα.

Μετά από 58 χρόνια από την ανεξαρτησία και αφού περάσαμε τα πάνδεινα και χάσαμε τη μισή πατρίδα μας, ανακαλύψαμε ότι τα συμφέροντα μας είναι με τη Δύση, με τις ΗΠΑ και στη γειτονιά μας με το Ισραήλ.

Θα έπρεπε να ανακαλυφθεί φυσικό αέριο στη θάλασσα μας για να κατανοήσουμε ότι τα συμφέροντα μας είναι με τη Δύση. Θα έπρεπε να βιώσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες για να κατανοήσουμε ότι το φλερτ μας με τους αδέσμευτους δεν μας προσέφερε απολύτως τίποτα.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε σε ποιο βάθος εισήλθε η συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και ποιες δεσμεύσεις στήριξης της Κύπρου ανέλαβαν αυτές οι δύο χώρες. Όμως, φαίνεται ότι η συνεργασία δεν εξαντλείται μόνο στα ενεργειακά, αλλά καλύπτει και θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η εμπλοκή των συμφερόντων (για να θυμηθούμε και το Βάσο Λυσσαρίδη) που πετύχαμε σήμερα, δείχνει ότι μπορεί να μας βοηθήσει σε δύο κομβικούς στόχους μας:
1. Τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μας.
2. Την αλλαγή κάποιων παραμέτρων στην επιδίωξη λύσης του κυπριακού.

Αν τελικά θα πετύχουμε, θα διαφανεί στο μέλλον. Προς το παρόν, όμως, φαίνεται ότι η Τουρκία η οποία είναι η διαχρονική απειλή για την Κύπρο, απομονώθηκε από τις εξελίξεις και έμεινε εκτός νυμφώνος από τα ενεργειακά και ίσως γεωστρατηγικά σχέδια της περιοχής.

Αξιολογώντας μόνο αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι η στροφή μας προς τη Δύση μας δίνει πλεονεκτήματα. Και αν κατανοήσουμε καλύτερα ότι η στήριξη των ΗΠΑ γίνεται, γιατί οι ίδιοι οι Αμερικάνοι έχουν πολλά συμφέροντα στην περιοχή μας, τότε μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ αφορούν αφ’ ενός τον έλεγχο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας (μέσω των εταιρειών τους) και αφ’ ετέρου τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι ΗΠΑ μας άνοιξαν σήμερα την πόρτα συνεργασίας και βλέπουν την Κύπρο με άλλο φακό.

Βάζοντας όλα αυτά στο κάδρο, μπορούμε να πούμε ότι κάτι θετικότερο κυοφορείται για την Κύπρο και την Ελλάδα. Δική μας ευθύνη είναι να μην κλωτσήσουμε και αυτή την ευκαιρία…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ