Ένωσαν δυνάμεις και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

ΗΠΑ, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ επισφράγισαν με κοινή δήλωση την συνάντηση στα Ιεροσόλυμα, από όπου και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, χθες στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής.Χωρίς άμεση αναφορά στην Τουρκία αλλά με αιχμές οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνουν ότι «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» Αυτό αναφέρει η κοινή δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην ΙερουσαλήμΟ ΑΝΤ1 μετέδιδε live από την Ιερουσαλήμ όλες τις εξελίξεις.

Όπως σημειώνεται, οι «Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.Παράλληλα χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές.

Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα, εξακολουθεί να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της η Αγκυρα, για τον αναβαθμισμένο ρόλο του άξονα Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στον γεωστρατηγικό και ενεργειακό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δείτε εδώ σχετκό ρεπορτάζ.

Η ιστορική συνάντηση και τα μηνύματα για την ενεργειακή ασφάλεια

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος από την 6η Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ.

«Η τετραμερής συνάντηση θα πρέπει να πω ότι ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι «κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την ειρήνη και την ασφάλεια για τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής».Εν συνεχεία, συμπλήρωσε, «βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά, πέραν από τα θέματα ασφάλειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Απόλυτα γνώστης των όσων διαδραματίζονται στο κυπριακό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ιδιαίτερα, είπε, «με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής συζητήσαμε σειρά θεμάτων όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ».Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού και τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν απάντησε ότι «είναι απόλυτα γνώστης (σσ: ο Μάικ Πομπέο) των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κ. Λουτ». Έτσι, πρόσθεσε, «είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που στάληκαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του». «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της ΕΕ», είπε.Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένονται και άλλα βήματα από άλλες μεγάλες χώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η όλη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Ιερουσαλήμ, διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.Στη συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, συζητήθηκαν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Με τον κ. Πομπέο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις, και το Κυπριακό.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ