Στραμμένα όλα τα βλέμματα στα Ιεροσόλυμα και στην Τριμερή Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Όλη η προσοχή είναι στραμμέμη στην ιστορική Σύνοδο κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Μία Τριμερής με υψηλές προσδοκίες αφού σημαντικά είναι τα μηνύματα στέλνει η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, στη νέα σύνοδο κορυφής η οποία φιλοξενείται σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης στα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για την έκτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας και κύριο θέμα στην ατζέντα θα είναι η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην κορυφή της ατζέντας θέματα ενέργειας.

Όλα είναι έτοιμα, ενώ θερμή υποδοχή είχε ο ΠτΔ από τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμι Ρέβελ. Πιο κάτω η ανάρτηση του στο τουίττερ.Στη σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων, Φρανκ Φάνον.Tον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Ουάσιγκτον θα επαναβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο και εμφαντικό τρόπο, διά της παρουσίας του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, την ξεκάθαρη στήριξη στις κινήσεις Λευκωσίας, Αθήνας και Τελ Αβίβ, στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να υπογραμμίσει την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η αμερικανική πλευρά θα παρέχει στήριξη και στην περιφερειακή προσπάθεια για τη δημιουργία διαδρόμου μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη, με την Κύπρο να κατέχει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα της 20ής Μαρτίου. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η ενεργειακή ασφάλεια και οι περιφερειακές εξελίξεις.

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ