Αναστασιάδης : Απόλυτος ο συντονισμός με την Ελλάδα σε όλα τα θέματα

Για απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Συγκεκριμένα, ο  Προέδρος Αναστασιάδης έγραψε στο twitter ότι είχε εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας. «Συνεννόηση και απόλυτος συντονισμός των κυβερνήσεών μας» πρόσθεσε.

Στη συνάντηση είναι επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Συνομιλίες αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Κατρούγκαλο, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Προηγήθηκε κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο Υπουργών. Ο κ. Κατρούγκαλος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Χριστοδουλίδης, στόχος της επίσκεψης είναι να καθορισθούν συγκεκριμένα μηνύματα ενόψει της μετάβασης του κ. Κατρούγκαλου στην Τουρκία, στις 21 Μαρτίου, ώστε να τα μεταφέρει στον Τούρκο ομόλογό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακόμη θα εξετασθεί το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντάνα, το συντομότερο δυνατό.

Κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν επίσης θέματα περιφερειακής συνεργασίας, με επίκεντρο τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει από κοινού οι δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται να συζητηθούν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος.

Η Λευκωσία ευελπιστεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Αττάλεια θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων καθώς επίσης και θα διευκρινιστεί τι σημαίνουν οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα ότι «όλες οι επιλογές» είναι στο τραπέζι για τη λύση του Κυπριακού.

Καθοριστική τριμερής συνάντηση

Την Τετάρτη Κύπρος-Ισραήλ-Ελλάδα θα συζητήσουν τα θέματα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας σε κορυφαίο επίπεδο με την ad-hoc παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει συχνά τη στήριξη της στις τριμερείς συνεργασίες και πλέον με την παρουσία Μάικ Πομπέο στη σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, η στήριξη αυτή γίνεται πράξη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει στις 8.30 σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κύπρο. Είναι η πρώτη του στάση στη Λευκωσία για να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στόχος της επίσκεψης Κατρούγκαλου είναι να καθορισθούν συγκεκριμένα μηνύματα ενόψει της μετάβασης του κ. Κατρούγκαλου στην Τουρκία, στις 21 Μαρτίου, ώστε να τα μεταφέρει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι θα εξετασθεί το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το συντομότερο δυνατό.

Ιδιαίτερη σημασία προσδίδουν Λευκωσία και Αθήνα στη συνάντηση που έχουν την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης εκφράζουν απολύτως τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού, ενώ υπογραμμίζουν ότι στην Τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, θα γίνει σοβαρή προσπάθεια υπογραφής της συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού East Med. Σε διαφορετική περίπτωση η υπογραφή θα γίνει στην επόμενη συνάντησή μας στην Κρήτη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ιταλοί, με στόχο τη διευθέτηση των προβληματισμών που εκφράζουν», ανέφεραν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκτιμά πάντως ότι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα από μια κοινή δήλωση των τεσσάρων.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ