Ζητείται ψυχολογία από τις αγορές

Μετά από ένα δύσκολο για τις αγορές 2018, οι αγορές το 2019 συνεχίζουν να κινούνται σε κερδοφόρα πορεία με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να επιτυγχάνουν θετικά πρόσημα. Οι δείκτες S&P 500, DAX και FTSE 100 με άνοδο 1,54%, 3,16% και 1,29% αντίστοιχα σε μηνιαία βάση, δίνουν το στίγμα των αγορών.  Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των πενταετών Αμερικάνικων και Γερμανικών  (Bund) ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 272 και 364 μονάδες βάσεις.

Παρά, όμως, την ανοδική πορεία, οι ανησυχίες των επενδυτών που υφίστανται από το τέλος του 2018 συνεχίζουν να «μολύνουν» το επενδυτικό κλίμα. Το Brexit, η συντήρηση του αβέβαιου κλίματος στη διαπραγμάτευση για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, (κάτι φαίνεται να επεκτείνεται και στις εξαγωγές των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης) και οι προβλέψεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας,  συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές.

Ακόμα, στη συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank) στο τέλος της βδομάδας θεωρείται βέβαιη η διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ίδιο επίπεδο μετά τη σχετική δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη Jerome Powell, όπου ενισχύθηκε η συγκεκριμένη πεποίθηση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η αβεβαιότητα στις αγορές θα έχει και συνέχεια. Ίσως να χρειάζονται κι άλλες ανοδικές κινήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών για να πείσουν τους επενδυτές ότι κάτι αλλάζει στην αγορά.

Μια εξέλιξη που μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ίσως να είναι η καλύτερη πορεία μεγάλων επιχειρήσεων ή η ανακοίνωση σημαντικών συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Χωρίς τέτοιες σημαντικές εξελίξεις δεν είναι σίγουρο πως θα εγκαταλείψουν τους φόβους τους οι επενδυτές. Και όπως όλοι γνωρίζουμε για να συνεχίσει και να εδραιωθεί μια ανοδική πορεία στις αγορές, χρειάζεται και το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα. Οι αγορές, λοιπόν, ζητούν ψυχολογία και αυτό είναι το κομβικό σημείο της περιόδου αυτής…

Ανδρέας Ιωσήφ

Οικονομολόγος

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ