Τα δάνεια, οι πολιτικοί και τα πάρε – δώσε τους

• Οι πολίτες απαιτούν την αποπληρωμή των δανείων των πολιτικών

Με θυμό και αγανάκτηση παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα όσα αποκαλύπτονται στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό και ειδικά αυτά που αφορούν τα πάρε – δώσε των πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το συνολικό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (984 φυσικών και 210 νομικών προσώπων) στον Συνεργατισμό ανήλθαν τον Αύγουστο του 2017 στα €153 εκ. ευρώ. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε περίπτωση βουλευτή, που δεν κατονομάζεται, με ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδόν 4 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 3 εκ. ευρώ δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα δημοσιοποιήσει πρώτο κι άλλα ονόματα δανειζόμενων πολιτικών, ώστε να αυξήσουν την αναγνωσιμότητα τους.

Η υπόθεση θυμίζει κυνήγι Μαγισσών, σε ένα κλίμα συλλογικής ηθικής κατάπτωσης και μαζικής υστερίας.

Κατά τη γνώμη μας, η πτυχή που έχει ιδιαίτερη σημασία και προκαλεί δικαιολογημένα την οργή των πολιτών είναι το κατά πόσον οι πολιτικοί που πήραν τα δάνεια έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Συνεργατισμό είτε κατά τη σύναψη των δανείων, είτε κατά την αναδιάρθρωση τους. Επίσης, αν οι πολιτικοί αυτοί είναι βουλευτές, θα πρέπει να δώσουν λόγο για το πως ψήφισαν όταν συζητούνταν στη Βουλή, οι νομοθεσίες για αναδιαρθρώσεις, εκποιήσεις και πωλήσεις δανείων.

Αυτή είναι η ουσία του θέματος και αυτά πρέπει να ελεγθούν σε μια ενδεχόμενη έρευνα από τους υπεύθυνους του κράτους. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα διαφανούν και οι ενδεχόμενες σχέσεις διαπλοκής που μπορεί να είχαν οι πολιτικοί με τον Συνεργατισμό, δηλαδή γιατί να υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση είτε στη χορήγηση του δανείου (ύψος επιτοκίου, επαρκείς εξασφαλίσεις, κλπ.), είτε στην αναδιάρθρωση (διαγραφή ποσών, κλπ.).

Και η έρευνα αυτή πρέπει να γίνει για δύο λόγους. Πρώτο για να διαφανεί η έκταση της διαπλοκής και των σχέσεων πάρε – δώσε μεταξύ πολιτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δεύτερο για να μην τσουβαλιάζεται όλο το πολιτικό σύστημα σ’ ένα σακκί από επιτήδειους.

Τα ίδια έγιναν και με τη διαρροή καταλόγου πολιτικών που ήταν εκτεθειμένοι σε δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου κι όμως το θέμα δεν προχώρησε. Στη μεγάλη έρευνα για την κατάρρευση της οικονομίας …παράπεσε το θέμα των δανείων των πολιτικών προσώπων.

Τώρα, η υπόθεση δεν μπορεί να συγκαταληφθεί. Υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τα σπίτια ή την υπόλοιπη περιουσία τους, γιατί αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες. Υπάρχουν άλλοι που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, γιατί οι τράπεζες είναι άτεγκτες στους όρους αναδιάρθρωσης των δανείων τους. Και υπάρχουν άλλοι που δεν κοιμούνται τις νύκτες, επειδή τους κυνηγούν οι νομοθεσίες για τις εκποιήσεις ακινήτων. Επίσης, η κυβέρνηση προώθησε το Σχέδιο Εστία, το οποίο φορτώνει στους συνεπείς φορολογούμενους τις υποχρεώσεις όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια και δεν τα αποπληρώνουν.

Μέσα, λοιπόν, από μια εμπεριστατωμένη και χωρίς τυμπανοκρουσίες έρευνα θα πρέπει να διαφανεί ποιοι πολιτικοί έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης ή ποιων διεγράφησαν τα δάνεια. Και αυτό, όχι γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις πάνω σ’ οποιονδήποτε πολιτικό γι’ αυτή τη συμπεριφορά του, αλλά για να τερματιστούν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής και αυξάνουν την απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς.

Μετά τα όσα βιώσαμε από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, είναι καιρός να θέσουμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας που θα είναι σωστό και θα αντιμετωπίζει τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο, κι όχι με το ποιοι είναι και τι θέση κατέχουν στην κοινωνία. Οι πολίτες ζητούν ίση μεταχείριση από το κράτος, από τις τράπεζες και γενικά τους θεσμούς και απαιτούν την εξόφληση των δανείων από τους πολιτικούς.

Και αυτό, είναι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ