Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα "Πολίτης", είναι ένα από τα κύρια θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδας. Αλλα θέματα είναι η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας και τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 12 χρόνων, οι αντιδράσεις που προκάλεσε «προσχέδιο νομοσχεδίου» σχετικά με τη στήριξη του εγχώριου εργατικού δυναμικού, όπως και η πληρότητα στα φράγματα είναι άλλα από τα θέματα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Συζητάμε και τα δύο κράτη» αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα «Πολίτης». Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός εργασίας» Ζεκί Τζελέρ στηρίζει τη θέση ότι αν οι εργοδότες αποδεχτούν τις συντεχνίες στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα προστατευτούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων τους. Αναφέρει ακόμα ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά που αφορούν Τούρκους υπηκόους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό χωρίς να δίνει όμως στοιχεία για όσους βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για προσχέδιο νόμου» αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ετοιμασία «προσχεδίου νόμου» για το θέμα της στήριξης του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Αναφέρει αλλού ότι στο μουσείου του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο έκθεση φωτογραφίας για τους αγώνες των Τ/κ. Αλλού αναδημοσιεύει τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη στην εφημερίδα «Πολίτης».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν σχηματίζουμε κυβέρνηση υπό όρους» αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ σχετικά με την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα, τις συνεργασίες με άλλα κόμματα αλλά και το ενδεχόμενο να είναι «υποψήφιος» στις επόμενες παράνομες προεδρικές εκλογές. Αλλού γίνεται αναφορά στη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα «Πολίτης». Γράφει ακόμα ότι με ελαφρά τραύματα διασώθηκαν οι επιβαίνοντες σε όχημα που αναποδογυρίστηκε στον δρόμο Λευκωσίας- Κερύνειας παρά το σημείο «Τζίκλος».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Κατά των μισθών οι εκμεταλλευτές των κόπων» δημοσιεύει δηλώσεις του «υπουργού εργασίας» Ζεκί Τσελέρ σχετικά με την αντίδραση των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα να υπάρχουν συντεχνίες στον ιδιωτικό τομέα. Αλλού αναφέρει ότι έξι από τα 17 φράγματα στα κατεχόμενα έχουν φτάσει στο 100% της πληρότητας τους, σε εννέα η πληρότητα τους βρίσκεται στο 50%. Αναφορά γίνεται και στις τρεις χελώνες καρέτα καρέτα που ξεβράστηκαν σε παραλία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η πραγματικότητα της αποζημίωσης» δημοσιεύει στοιχεία των τελευταίων 12 χρόνων σχετικά με την προτίμηση 2778 Τ/κ να καταβάλουν αποζημίωση αντί να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Δημοσιεύει ακόμα τις ιστορίες δύο γυναικών που αποφάσισαν να δωρίσουν ένα εκ των δύο νεφρών τους, η μια στον άντρα και η άλλη στον γιό της. Αναδημοσιεύει ακόμα τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη στην εφημερίδα «Πολίτης».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ