Γε.Σ.Υ: Αναγκαιότητα να κερδηθεί το μέγα κοινωνικό στοίχημα

Με την έλευση του Φεβράρη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ΓεΣΥ καθώς την 1η Μαρτίου ξεκινά η καταβολή εισφορών για εφαρμογή του Σχεδίου. Ταυτόχρονα άρχισαν τα όργανα που επιδιώκουν, είτε φανερά είτε καμουφλαρισμένα, ναρκοθέτηση της πορείας του ΓεΣΥ. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ΟΕΒ, με μισόλογα και κινδυνολογίες επιχειρεί να θολώσει το τοπίο με την πρόταση της για αναστολή εισφορών μέχρι νεωτέρας, αποδυναμώνοντας με την όλη στάση της την τιτάνεια προσπάθεια για λειτουργία του ΓεΣΥ τον προσεχή Ιούνιο. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και οι συναφείς επιστημονικές εταιρείες σαμποτάρουν φανερά το ΓεΣΥ ασκώντας πίεση στα μέλη τους να μην εγγραφούν στο Σχέδιο.

Πρό του κινδύνου να ανατραπεί η πορεία του ΓεΣΥ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πρόσφατα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων όπου εκφράστηκε ξανά από όλους η αποφασιστικότητα για υλοποίηση του Σχεδίου όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή.

Ωστόσο, στις επί μέρους δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, εκστομίσθηκαν τοποθετήσεις ήξεις – αφήξεις που επενεργούν ως βραδυφλεγείς βόμβες στην πορεία του ΓεΣΥ.

Είναι αυταπόδεικτο ότι τα οικονομικά συμφέροντα στον τομέα της Υγείας είναι τεράστια και οι εντόνως αντιδρούντες εκφράζουν δημόσια πλέον τη βούληση τους να φρενάρουν την πορεία του ΓεΣΥ. Σε τούτη την κομβική συγκυρία για την πορεία του ΓεΣΥ, οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι:

1 Δεν ενδιαφέρει τους κάθε λογής κερδοσκόπους αν ο Κύπριος ασθενής περιμένει μήνες ή και χρόνια για να πάρει εισιτήριο εισόδου στο χειρουργείο.

2 Δεν συγκινεί τους πλουτοκράτες και την ολιγαρχία αν ο ασθενής αργοπεθαίνει στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων.
Με τα όσα φρικτά βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην καθημερινή μας ζωή, είναι αυταπόδεικτο ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα γεράκια του εύκολου πλουτισμού είναι να θησαυρίζουν σε βάρος των φτωχών και ανυπεράσπιστων πολιτών. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που μια εγχείριση σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Κύπρο κοστίζει πολλαπλάσια σε σχέση με παρόμοια επέμβαση σε χώρες προηγμένης ιατρικής, όπως η Ελβετία και η Γερμανία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα φάρμακα στην Κύπρο πωλούνται σε διπλάσιες τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. <<Φυσιολογική>> λοιπόν είναι η εναντίωση στο Γε.Σ,Υ επαγγελματιών του ευρύτερου ιατροφαρμακευτικού τομέα, όπως μεγαλοκλινικαρχών, εμπόρων και ασφαλιστικών εταιρειών.
Τα συμφέροντα, λοιπόν, είναι τεράστια. Και όσοι πραγματικά θέλουν να αποκτήσει ο τόπος αξιοπρέπεια, ήρθε η ώρα να το αποδείξουν στην πράξη. 

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ