Αυτοί είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

Συνήλθε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με αποκλειστικό στόχο την επιλογή των ατόμων που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
Το Πολιτικό Γραφείο εισηγήθηκε τους έξι στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία επικύρωσε την απόφαση με μυστική ψηφοφορία των μελών.
 
Οι υποψήφιοι είναι ο νυν ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο γιατρός Άθως Γεωργίου, ο νομικός Γιώργος Κουκουμάς και η Μαρίνα Νικολάου, που εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΚΕΛ.
 
Σύντομα βιογραφικά:
 
Νεοκλής Συλικιώτης: 

Ο Νεοκλής Συλικιώτης γεννήθηκε το 1959 Λεμεσό. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο Άαχεν στη Γερμανία. Είναι νυμφευμένος με την Αδούλα Ιωάννου, και έχει ένα γιο.

Όταν φοιτητής συνέλαβε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας (ΟΦΚΥΣ), της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Από το 1988 έως το 1999 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ). Επιπρόσθετα, διετέλεσε κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ.

Το 1995 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το Δεκέμβριο του 2010 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Από το Δεκέμβριο του 2013 είναι μέλος της Γραμματείας της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου.

Το 2006 διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής δημοκρατίας. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2007, όταν και υπέβαλλε την παραίτηση του μετά την απόφαση του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση και διεκδίκηση της προεδρίας της δημοκρατίας από το Δημήτρη Χριστόφια

Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής δημοκρατίας, διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το Μάρτιο του 2012, όπου διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θέση στην οποία παρέμεινε έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2013. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέδρευσε στα Συμβούλια Υπουργών στους τομείς της Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας (εσωτερική αγορά και βιομηχανία).

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ.

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φιλόλογος και έφθασε στο βαθμό του Βοηθού Διευθυντή.

Το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας και επανεξελέγη το 2016. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Περιβάλλοντος και Νομικών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέγηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Niyazi Kizilyurek γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα.

Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.

Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και ο Εθνικισμός.

Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών (ελληνικά), Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού (τουρκικά) και Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους. Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία (τουρκικά). Έχει γράψει συνολικά 14 βιβλία για την Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού στα τουρκικά και επτά από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Γιώργος Κουκουμάς

Ο Γιώργος Κουκουμάς είναι 35 χρονών, απόφοιτος της Νομικής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού στο Διεθνές Δίκαιο του University of London.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Eίναι Γραμματέας του ΚυπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΦΕΚ (Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων) Αθήνας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου

Ο Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.

Αποφοίτησε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας το 1997 και συνέχισε για ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006-2007 ήταν ερευνητικός συνεργάτης στην Κλινική Τραύματος στο USC των ΗΠΑ και το 2007 απέκτησε τίτλο PhD. Από το 2013 είναι επίτιμος κλινικός ερευνητικός συνεργάτης του Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου και επίτιμος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής.

Είναι Ιατρός – Γενικός Χειρουργός και εργάζεται στη Χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Είναι Αντιπρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου και Γραμματέας της Παγκύπριας Εταιρείας Τραυματολογίας και Επείγουσας Χειρουργικής.

Είναι Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου από το 2011 ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2004. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας για το Κυπριακό, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και Γραμματέας Φοιτητών Εξωτερικού και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010 και επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2016 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

Μαρίνα Νικολάου

Η Μαρίνα Νικολάου είναι επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ