Ο εφιάλτης του Brexit χωρίς συμφωνία…

 

  • Η Κύπρος λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων με τη Βρετανία είναι σε δύσκολη θέση

 

Δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις ραγδαίες εξελίξεις για το Brexit, αλλά το έργο άρχισε να γίνεται πολύ φοβικό. Η απόρριψη από το Βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που έγινε μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, παραπέμπει σε άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ε. Ένωση. Αν επισυμβεί αυτή η απευκταία εξέλιξη, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ επικίνδυνα για πολλούς.

 

Η ίδια, η Βρετανία, θα βρεθεί σε τρομερά δύσκολη θέση τόσο όσον αφορά τη θέση της στην Ευρώπη, όσο και όσον αφορά το διεθνές «στάτους» της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Την ίδια ώρα, η οικονομία της, που ήδη δέχεται μεγάλα πλήγματα (μείωση τιμών ακινήτων, φυγή διεθνών εταιρειών, κλπ.) από το Brexit, θα υποστεί μεγάλη πίεση με άγνωστες αυτή τη στιγμή τις συνολικές επιπτώσεις.

 

Από την άλλη πλευρά, η Ε. Ένωση, θα υποχρεωθεί να διαχειρίζεται θέματα που αφορούν τις σχέσεις του κάθε κράτους – μέλους με τη Βρετανία. Ενώ, δηλαδή με τη συμφωνία θα υπήρχε κοινή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων για όλα τα κράτη μέλη, σε περίπτωση μη συμφωνίας το κάθε κράτος – μέλος θα διακανονίζει μόνο του τις σχέσεις του με το Λονδίνο, οπότε η Ε. Ένωση θα είναι αναγκασμένη να παρεμβαίνει για πυρόσβεση.

 

Στη δική μας περίπτωση, όπου έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Βρετανία, το σκηνικό είναι ακόμα πιο θολό. Σε περίπτωση άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε. Ένωση, μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας θα είναι στον αέρα. Τέτοια σοβαρά θέματα είναι το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, το καθεστώς των χιλιάδων φοιτητών μας στα βρετανικά πανεπιστήμια, οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις βρετανικών φορέων σε αντίστοιχους κυπριακούς, οι τουριστικές διασυνδέσεις μας, οι κύπριοι εργαζόμενοι στη Βρετανία και πολλά άλλα.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Λευκωσία δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο την άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ε. Ένωση, γιατί κάτι τέτοιο θα μας άφηνε εκτεθειμένους σε πολλούς κινδύνους. Εμείς, επιζητούμε και θέλουμε να έχουμε την ομπρέλα των Βρυξελλών στο νέο σκηνικό με τη Βρετανία εκτός Ε. Ένωσης.

 

Δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις δεν δείχνουν να οδεύουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Οι Βρετανοί τραβούν το σχοινί στα άκρα. Ενώ είχαν το καλύτερο καθεστώς από οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της Ε. Ένωσης με τις Βρυξέλλες, προτίμησαν να εξέλθουν του Ευρωπαϊκού κλαπ, νομίζοντας ότι θα είναι καλύτερα για τη ζωή τους.

 

Και δεν φτάνει αυτό, τώρα που φτάσαμε στο δια ταύτα της εξόδου τους, ζητούν από την Ε. Ένωση βελτίωση της συμφωνίας αποσυγκόλλησης τους από την Ευρώπη.

 

Οι επόμενες μέρες είναι αρκετά κρίσιμες. Το Brexit είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τη Βρετανία, αλλά πολλές χώρες και πολλούς. Εμείς, καλώς ή κακώς, είμαστε απ’ αυτές τις χώρες που θα συμπαρασυρθούμε από τις όποιες εξελίξεις. Γι’ αυτό, οφείλουμε, όχι απλώς να παρακολουθούμε το Brexit, αλλά και να προσπαθούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις.

 

Θεωρούμε ότι οι Βρετανοί οδεύουν σε μεγάλο κατήφορο. Το κρίσιμο, όμως για τα υπόλοιπα μέλη της Ε. Ένωσης (και ειδικά για εμάς που έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους) είναι να μη μας πάρουν όλους στο λαιμό τους. Και ακριβώς αυτό πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση.

 

 

Ιωσήφ Ιωσήφ 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ