Η υπέρτατη ευθύνη του ιατρικού κόσμου έναντι του αγαθού της υγείας

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

Σε τούτες τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο τόπος μας, Κοινωνία και Πολιτεία περνώντας μέσα από συμπληγάδες, βρισκόμαστε στα πρόθυρα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα στην 59χρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (μαζί με το Αναλογικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων), η επιτυχία του οποίου θα φεγγοβολήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Μια αξιοπρέπεια η οποία τσαλακώνεται καθημερινά στους διαδρόμους των νοσοκομείων και στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων αλλά και στην αδυναμία πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα λόγω απρόσιτου κόστους.

Με απόλυτο σεβασμό προς τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου και τις ανησυχίες που διατυπώνει για διάφορες πτυχές του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η κοινωνία των πολιτών απευθύνει θερμή έκκληση στους γιατρούς να θέσουν ως κορυφαία προτεραιότητα τους την αναγκαιότητα για ομαλή εφαρμογή του Σχεδίου, στα χρονικά πλαίσια που έθεσε ομόφωνα η πολιτεία. Με τραγικό δεδομένο ότι το υφιστάμενο σύστημα υγείας κατέρρευσε προ πολλού, η εισαγωγή του Γε.Σ.Υ επείγει και κάθε λεπτό που χάνεται στην εφαρμογή του αποβαίνει πολλαπλώς επιζήμιο για την Κυπριακή κοινωνία. Κάθε αρχή είναι δύσκολη και ως εκ τούτου οφείλουμε ως Κοινωνία και Πολιτεία να παραμείνουμε αταλάντευτα προσκολλημένοι στον στόχο για να προσφέρουμε ένα υπέρτατο αγαθό προς τους συμπολίτες μας. Τα όποια προβλήματα αναφύονται στην πορεία, μπορεί κάλλιστα να συζητούνται με καλή πίστη και αγνές προθέσεις μέσω ειλικρινούς διαλόγου έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας την εξυπηρέτηση του συνόλου με αιχμή τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Καλούνται λοιπόν, οι ιατροί και εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία για να τερματιστεί η καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη ενός ποιοτικού συστήματος υγείας. Αναμφίβολα, η λειτουργία του Γε.Σ.Υ είναι ιστορικός σταθμός στην Κυπριακή κοινωνία και μπροστάρης για να εδραιωθεί και να πετύχει το μέγιστο αυτό επίτευγμα, είναι ο ιατρικός κόσμος. Η ιστορία, λοιπόν, κτυπά δυνατά την πόρτα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τον οποίο καλεί να κάνει τις αναγκαίες υπερβάσεις ώστε ο τόπος να αποκτήσει ένα καθολικό, αλληλέγγυο και ποιοτικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μια ταπεινή συμβουλή δίνω προς τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου: Μην δώσετε την αφορμή σε κανέναν να σας απαξιώσει !

*δημοσιογράφος

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ